Europarlamentar polonez: "Interpolul ar trebui să ia măsuri imediate pentru a exclude Rusia din organizație!"


Europarlamentar polonez: "Interpolul ar trebui să ia măsuri imediate pentru a exclude Rusia din organizație!"

Agresiunea rusă asupra Ucrainei, pe parcursul căreia Rusia comite crima de genocid, reprezintă un motiv suficient pentru a exclude Rusia din Interpol, a declarat europarlamentarul PiS, Jadwiga Wisniewska.

În cadrul unei reuniuni a Adunării Generale a Interpolului, Polonia și Ucraina au promovat o rezoluție care permite excluderea Rusiei din structurile acestei organizații de poliție, a precizat europarlamentarul PiS. Rezoluția cu privire la această problemă (privind un acord de cooperare între UE și Interpol), scrisă de Wisniewska, a fost adoptată anterior de Parlamentul European în timpul sesiunii plenare din iulie.

Raportul europarlamentarului polonez a inclus o secțiune separată despre Rusia, care solicită Comitetului Executiv al Interpol să pregătească și să propună Adunării Generale modificările necesare la statutul Interpolului pentru a permite suspendarea calității de membru al organizației și îndeamnă statele membre UE să susțină această inițiativă în vederea suspendării Rusiei și a altor țări care abuzează constant de Interpol din motive politice.

"Având în vedere agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, consider că Interpolul ar trebui să ia măsuri imediate și ferme pentru a exclude Federația Rusă din organizație. Cooperarea dintre Uniunea Europeană și Interpol trebuie să se bazeze pe încredere. În cazul Rusiei, nu poate să mai fie vreo credibilitate și nicio încredere", a concluzionat europarlamentarul.

607 europarlamentari au votat în favoarea raportului privind negocierile pentru un acord de cooperare între Uniunea Europeană și Interpol, 13 au votat împotrivă și 11 s-au abținut. (sursa: The Warsaw Voice)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.