EXCLUSIV Care este situația la zi a economiei Ucrainei, grav încercată de războiului rusesc, și care sunt perspectivele de viitor / Anna Neplii


EXCLUSIV Care este situația la zi a economiei Ucrainei, grav încercată de războiului rusesc, și care sunt perspectivele de viitor / Anna Neplii

Pentru mulți ucraineni, amploarea invaziei rusești a fost o surpriză. La fel de surprinse s-au dovedit a fi și structurile statului responsabile de starea economiei. În prezent, în pofida faptului că rușii continuă ostilitățile, se lucrează aplicat pentru găsirea soluțiilor ce pot gira o stabilizare a situației economice. 

Potrivit președintelui Comitetului Radei Supreme pentru finanțare, politică fiscală și vamală – l-am numit pe Danylo Hetmantsev –, toate deciziile Băncii Naționale a Ucrainei, luate de la începutul invaziei rusești și până în prezent, au contribuit la conservarea sistemului bancar și a hrivnei, care, „deși s-a scufundat, măcar a făcut-o în mod controlat”.

”Pentru a scoate economia din limbul în care se zbate, s-au decis măsuri privind ajutorarea întreprinderilor mici și mijlocii. De asemenea, impozitarea pe combustibil a fost aproape complet eliminată”, a punctat Danylo Hetmantsev, pe 21 octombrie, la Forumul „Dialogul societății civile, afacerilor și guvernului: provocări de război” (foto deschidere).

Finalmente, restaurarea Ucrainei presupune trei etape esențiale: etapa încheierii războiului cu victoria Ucrainei, aderarea la UE, precum și sincronizarea/armonizarea legislației ucrainene cu legislația Uniunii.

„Pentru a ne apropia de sincronizarea cu legislația Uniunii Europene, Ucraina are nevoie de peste o duzină de directive și reglementări în domeniul vamal, mai mult de o duzină în sectorul bancar și 22 de directive în cel impozabil”, a explicat Hetmantsev. 

În plus, sfera legată de urbanism și construcții trebuie reformată din temelii, întrucât afectează alte sectoare ale economiei, a mai adăugat el. 

Principalele aspecte care necesită atenție sunt:

1. Experiența a mii de întreprinderi relocate care au întâmpinat dificultăți în procedura închirierii unui teren, racordarea la rețelele de utilități, precum și dificultăți în obținerea avizelor și formelor necesare emise de autoritățile locale.

2. Odată cu Reforma Descentralizării, corupția funcționarilor locali a devenit un fenomen periculos, s-a ajuns la formarea unui anumit monopol. La urma urmei, toate autorizațiile și toate controalele aferente unei construcții, indiferent de tipul acesteia, sunt efectuate de autoritățile locale.

3. În concordanţă cu reducerea influenţei și a ingerințelor statului în sfera economică, se impune o reducere a influenţei statului în domeniul urbanismului şi construcţiilor.

„Pentru a simplifica procedurile în domeniul afacerilor și pentru a pregăti noile reguli, propunem o serie de proiecte de legi. Acesta nu este primul an în care lucrăm la digitalizarea tuturor sistemelor birocratice. Intenționăm să aprobăm curând, după o a doua lectură, acest set legislativ”, a declarat Olena Shuliak, reprezentantă a Partidului Poporului.

De asemenea, potrivit Olenei Shuliak, trebuie planificată o metodologie prin care sectorul privat să se poată implica direct în procedurile de control ce vizează diversele tipuri de construcții. Un exemplu este modelul oferit de legislația din Marea Britanie, unde întreprinderile au dreptul de a alege cine va controla procesul de construcție. În această direcție, experiența notarilor privați și a birourilor tehnice de inventariere este pozitivă. La urma urmei, administrațiile locale ar trebui să-i ajute și să-i încurajeze pe micii investitori care se comportă corect pe piață. 

Din păcate, în viitorul deloc îndepărtat, economia ucraineană se va confrunta cu o inflație ridicată –  de 30% – și cu o rată a șomajului crescută la cote alarmante. Drept urmare, obiectivul strategic de după război este deschiderea accesului la piețele UE. 

„Anul viitor, economia ucraineană va crește cu 4,6%, ținând cont de toate operațiunile militare active. În prezent, există patru domenii principale asupra cărora ne vom concentra toate eforturile pentru a le menține: tehnologia militară, agricultură, metalurgia și sfera micilor întreprinderi. Pentru dezvoltarea industriei ucrainene este necesar să se atragă investiții – conform estimărilor noastre, cel puțin 770-780 miliarde anual timp de cel puțin cinci ani. Pentru dezvoltarea proiectelor din Ucraina identificam deja interesul investitorilor din Marea Britanie, Statele Unite, Turcia și China”, a precizat prim-viceprim-ministrul Iulia Svyrydenko, care este și ministru al Economiei.

Potrivit Iuliei Svyrydenko, în prezent e necesar să fie identificate surse interne, printr-o procesare profundă, întrucât Ucraina e mai mult decât dependentă de exporturi. Acesta e motivul pentru care, pe întreaga durată a războiului, se acordă granturi întreprinderilor pe bază de cofinanțare, cetățenii investind un procent de 20%.  

”În următorii ani ne vom concentra pe întreprinderile mici și mijlocii. Am lansat deja microgranturi, acestea fiind la mare căutare. Chiar și în actualele condiții de incertitudine, interesul investitorilor internaționali reprezintă o constantă, asta pentru că toată lumea înțelege că, după victoria noastră, Ucraina va fi un loc atractiv pentru investiții. Prin urmare, vom atrage investițiile necesare pentru a putea extinde acest program de granturi. De asemenea, lucrăm la un proiect ce vizează o creștere a exporturilor. În plus, cea mai recentă decizie a guvernului este aceea de a pregăti privatizarea unui număr mare de întreprinderi, ceea ce va duce și la o reducere a ponderii statului în economie”, a rezumat Svyrydenko.

Pe de altă parte, ucrainenii se confruntă zilnic cu probleme stringente ce necesită o rezolvare rapidă. În primul rând, ca urmare a acțiunilor ocupanților ruși, numeroși oameni nu se confruntă numai cu problema găsirii unui nou acoperiș, ci și cu modul în care pot colecta și raporta informațiile care dovedesc autorităților ce au pierdut, ce li s-a luat și unde. Prim-vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a Ucrainei – Mykhailo Nepran, membru al Consiliului de Supraveghere al Consiliului de Afaceri din Ucraina – a propus să se facă o procedură separată pentru anularea activelor pierdute, în cazul în care certificatul Serviciului de Stat de Urgență, punerea în aplicare penală a Ministerului Afacerilor Interne și actul de fixare vor fi suficiente.

În plus, o altă mare problemă este că, în prezent, există mii de solicitări din partea unor entități ce reprezintă economii străine, întrucât porturile Ucrainei încă nu funcționează. Drept urmare, Mykhailo Nepran propune să se schimbe procedura de monitorizare a nereturnării veniturilor în valută, adică să se creeze o procedură simplificată cu ajutorul unei comisii din subordinea Ministerului Economiei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.