Morawiecki: Nu putem exclude utilizarea bombei nucleare de către Rusia! Ce spune premierul polonez despre politica energetică a Germaniei: "A pus toate ouăle într-un singur coș și a fost o greșeală uriașă!"


Morawiecki: Nu putem exclude utilizarea bombei nucleare de către Rusia! Ce spune premierul polonez despre politica energetică a Germaniei: "A pus toate ouăle într-un singur coș și a fost o greșeală uriașă!"

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat marți, într-un interviu acordat pentru The Washington Post, că nu poate exclude scenariul în care Rusia va folosi arme nucleare în războiul contra Ucrainei.

"Nu aș exclude nicio opțiune, pentru că Rusia se află acum într-un loc în care nu s-a așteptat niciodată să fie și probabil că va escalada situația din Ucraina", a spus Morawiecki.

Morawiecki și-a exprimat speranța că această escaladare nu se va baza pe folosirea armelor nucleare, dar a spus că "este clar pentru mine că Putin și Kremlinul nu văd războiul din Ucraina ca fiind numai pe câmpul de luptă", premierul polonez menționând, printre altele, domenii precum spațiul cibernetic, economia și propaganda ca zone în care se desfășoară conflictul.  

Morawiecki a mai spus că Polonia a făcut pregătiri pentru diverse scenarii, atât din perspectivă militară în cadrul NATO, cât și, de exemplu, prin extinderea rețelei de adăposturi.

"Pe de o parte, sunt aceste pregătiri normale, dar, pe de altă parte, facem parte din cea mai puternică alianță din lume, NATO, și credem că președintele Putin și Kremlinul nu vor folosi arme dezastruoase de distrugere în masă", a continuat acesta. 

Premierul a mai spus că Polonia e pregătită pentru cazul în care Rusia va ataca teritoriul polonez, de pildă pentru a lovi transporturile de arme către Ucraina. El a făcut referire și la cuvintele președintelui american Joe Biden din timpul vizitei sale la Varșovia, când acesta a declarat că SUA vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.

"Avem deja sisteme bune antirachetă și antiaeriene, pregătite în cooperare cu armata SUA și cu prietenii noștri din Marea Britanie, dar asta nu este, după cum știm, o garanție de 100%, însă cerul nostru e, de asemenea, destul de bine acoperit", a spus șeful Guvernului de la Varșovia. 

Premierul Morawiecki a mai declarat că nu va permite un scenariu în care Rusia ar câștiga în Ucraina și ar putea ataca țările NATO.

Întrebat dacă, în opinia lui, este posibilă o "victorie militară totală" a Ucrainei pe câmpul de luptă, Morawiecki a răspuns că acest "scenariu foarte optimist" e posibil. El a precizat, totodată, că este la latitudinea ucrainenilor să decidă care sunt condițiile acceptabile pentru încheierea războiului.

Chestionat referitor la criza energetică europeană și la atitudinea Germaniei față de aceasta, Morawiecki și-a exprimat speranța că Berlinul a învățat din această lecție.

"Sper că Germania învață din această lecție pentru că rezultatele sunt destul de severe pentru ei: înseamnă o recesiune, poate chiar o recesiune profundă... Înseamnă cea mai mare inflație din 1951. Incredibil, nu?", a declarat premierul Poloniei. 

Premierul Morawiecki a mai precizat că, bazându-se pe Rusia, Germania "a pus toate ouăle într-un singur coș și a fost o greșeală uriașă", iar drept consecință toată Europa suferă.

El a mai menționat că, datorită multor ani de pregătire și investiții în infrastructura de gaze, Polonia a reușit să se deconecteze complet și să devină independentă de gazul rusesc destul de repede și poate chiar să devină o sursă de securitate energetică pentru întreaga regiune. (sursa: TVP World, The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.