GALERIE FOTO "Revoluția toaletelor". Cum se desfășoară în prezent protestele chinezilor împotriva dictatorului Xi Jinping, aceștia evitând astfel să ajungă în vizorul autorităților comuniste


  • ACP
  • Oct 25, 2022 14:00
  • 1403
GALERIE FOTO "Revoluția toaletelor". Cum se desfășoară în prezent protestele chinezilor împotriva dictatorului Xi Jinping, aceștia evitând astfel să ajungă în vizorul autorităților comuniste

Politica celor mai dure măsuri de carantinare a orașelor mari din China, numită "zero Covid", dar și alte linii ale politicii lui Xi Jinping au făcut ca numărul chinezilor care sunt sătui de el să crească rapid în ultima perioadă, mai ales că acesta urmează să mai rămână la conducerea țării mulți ani, după ce a fost reales în postul de președinte

Posibilitatea unui protest public împotriva lui e limitată la maxim de poliția chineză și de forțele de securitate, iar ridicarea lui Hu Jintao din ședința Congresului a arătat lumii întregi că nu există rețineri când vine vorba de ridicarea celor nedoriți de conducerea comunistă, așa că singura formă de protest posibilă a rămas cea lansată anonim, care pare să se răspândească rapid în centrele urbane.

Unul dintre rarele momente de protest public a fost pe 13 octombrie, cu doar trei zile înainte de începerea Congresului Partidului Comunist Chinez, când un chinez identificat drept "Peng Lifa", a suspendat două pancarte pe una dintre căile rutiere mari ale Beijingului, podul Sitong, în care era criticat "dictatorul Xi Jinping" și situația sănătății din țară.  

Ce a urmat e ușor de anticipat – Peng Lifa a fost arestat și nu se mai știe nimic de el, iar fotografiile și mesajele despre protest au fost rapid cenzurate pe rețelele sociale chineze, ceea ce nu a împiedicat însă răspândirea mesajului său.  

La scurt timp după protestul lui Peng Lifa, spune publicația France 24, au început să apară în Beijing și în alte orașe din China, pe balustradele autobuzelor, pe panouri publicitare și pe șaua bicicletelor de închiriat autocolante de lungimea unei palme care sunt inscripționate cu mesajul "Xi Jinping este un împărat fără limite" ori cu alte mesaje de acest tip. 

Toaletele publice sunt alte locuri unde au apărut multe astfel de mesaje de protest, făcând chiar să se vorbească de o "revoluție a toaletelor".

Unul dintre cei care răspândesc astfel de mesaje a putut să vorbească cu jurnaliștii francezi sub protecția anonimatului.  

"Am o imprimantă de etichete de buzunar - este ieftin să cumpăr pe Taobao, costă mai puțin de 100 de yuani (14 euro). Și palma mâinii are aproximativ aceeași dimensiune. În general, mă axez pe locuri cu mai mult trafic pietonal, unde oamenii sunt rareori atenți. Există o mulțime de biciclete de închiriat  parcate pe stradă. Dacă vrei să mergi pe bicicletă, trebuie să scanezi QR-ul și să verifici starea vehiculului: acesta este momentul în care-mi observi bannerul. La început, am fost foarte nervos și speriat. Apoi m-am adaptat încet. De obicei lipesc mai mult de 10 mici bannere pe zi", a declarat acesta pentru France 24.  

"Cred că eroul podului Sitong a fost prea curajos, prea tragic. Cel mai mare regret al meu este că nu a dispărut de acolo la timp, sau pur și simplu nu a vrut să plece. Nu am curajul să fac asta, nu am o putere uriașă, am o putere mică. Nu îndrăznesc să fac bannere mari, dar îndrăznesc să fac altele mici. Am evaluat cu atenție că astfel de bannere mici sunt foarte greu de urmărit și foarte ușor de operat", a mai adăugat el.

De asemenea, Fengsuo Zhou, care a condus protestele din Piața Tian’an men în 1989, când era student, a explicat că sunt peste 600 de persoane care au dorit să găsească o modalitate de a ajuta la răspândirea mesajului lui Peng Lifa, folosind o imprimantă de buzunar, deși crede că acestea ar putea fi interzise în China în perioada următoare. (sursa: France 24)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.