EXCLUSIV Tot ce trebuie să știi despre dronele sinucigașe Shahed-136. Ce urmărește Rusia prin aceste atacuri. Avertismentele experților militari ucraineni / Anna Neplii


EXCLUSIV Tot ce trebuie să știi despre dronele sinucigașe Shahed-136. Ce urmărește Rusia prin aceste atacuri. Avertismentele experților militari ucraineni / Anna Neplii

Fost comandant-șef al Forțelor Aerospațiale și în prezent comandant suprem al forțelor rusești care au invadat Ucraina, generalul Serghei Surovikin poartă o bătălie pe viață și pe moarte cu scopul anihilării și distrugerii sistemului de apărare anti-aeriană al Ucrainei. E forțat să facă asta: în lipsa asigurării unei superiorități aeriene, o nouă ofensivă strategică a trupelor rusești rămâne puțin probabilă, în timp ce înfrângerea militară a Rusiei devine din ce în ce mai posibilă.   

Dronele Shahed-136 sunt armele preferate ale acestei campanii prin care Surovikin vrea să domine cerul Ucrainei. Nu sunt high-tech, sistemele lor rămân vulnerabile la bruiaj. Dronele Shahed-136 sunt zgomotoase și zboară în linie dreaptă către o țintă pre-programată, deplasându-se cu viteze similare celor atinse de automobile. Multe au fost doborâte de polițiștii ucraineni cu pistoalele-automate. 

Experții militari explică faptul că generalul Surovikin lansează valuri de drone Shahed-136 împotriva Ucrainei – conform estimărilor militare ucrainene, de la începutul lunii octombrie au fost lansate 150-200nu atât pentru a arunca în aer diverse obiective, cât pentru a pune la încercare apărarea antiaeriană ucraineană și pentru a-i forța pe ucraineni să folosească rachete antiaeriene scumpe împotriva dronelor iraniene ieftine.

„Dacă ar fi 2.000-3.000 de drone Shahed, atunci Ucraina s-ar confrunta cu o situație complet diferită pe câmpul de luptă”, a punctat expertul militar Agil Rustamzade, într-un interviu difuzat la 12 octombrie de canalul ”Știri din Caucaz” (GSAC) .

„Da, este vorba de o armă serioasă care nu trebuie subestimată, dar din cauza limitărilor sale tehnice și a numărului mic, aceste drone nu vor schimba cursul răzbiului”, a precizat Rustamzade.

„Atacurile sunt efectuate cu grupuri mici de drone pentru a dispersa sistemele de apărare aeriană ucrainene și pentru a ajuta atacatorii ruși să detecteze locațiile acestora. În timpul atacurilor cu drone, apărarea aeriană ucraineană devine vizibilă, pornește radarele și folosește arme pentru a le combate. Acest lucru ajută serviciile de informații ruse să identifice locațiile armelor ucrainene cu scopul de a le distruge ulterior, a continuat el.

„Dronele kamikaze sunt o armă a războiului asimetric. Câștigă chiar dacă sunt doborâte. Drona a decolat și și-a îndeplinit deja sarcina, întrucât provoacă cheltuirea unei rachete scumpe care nu poate fi înlocuită. Ucraina va primi Sistemul de apărare antiaeriană NASAMS și rachetele necesare pentru acesta, însă unde va găsi Ucraina acum rachete pentru sistemele de apărare aeriană din epoca sovietică S-300, S-125 și Osa?”, a întrebat Rustamzade.

Obiectivele secundare ale atacurilor cu drone sunt distrugerea infrastructurii și terorizarea populației civile a Ucrainei cu scopul de a submina rezistența publică și de a forța comandamentul militar ucrainean să retragă sistemele de apărare anti-aeriană de pe linia frontului, pentru a asigura siguranța orașelor, lăsând astfel breșele dorite de aviața rusă.

„Atacurile asupra infrastructurii și a instalațiilor energetice reprezintă cea din urmă carte pe care o joacă armata rusă cu scopul de a pune presiune asupra populației Ucrainei”, a avertizat și Yigal Levin, expert militar israelian, într-un interviu difuzat în 18 octombrie, la postul Nastoyashaye Vremya.

Levin a mai explicat și că scopul Kremlinului este să intimideze poporul ucrainean prin toate metodele posibile, inclusiv prin repetarea obsesivă a faptului că va urma o iarnă grea, toate acestea pentru a-l forța pe Volodimir Zelenski să se așeze la masa negocierilor cu Putin. 

Observatorii militari au atenționat că armata ucraineană trebuie să răspundă cu agilitate și inteligență roiurilor de drone aruncate asupra rețelei de apărare anti-aeriană, pentru a nu oferi informații esențiale inamicului. Camuflajul, uzitarea de arme false, asigurarea unui transport funcțional și ocuparea unor poziții defensive eficiente sunt aspecte importante de care rețeaua de apărare anti-aeriană a Ucrainei trebuie să țină seama pentru a continua lupta și pentru a combate rachetele și dronele rusești.

Într-un interviu din 18 octombrie oferit pentru Ukrlife.tv, Rustamzade a specificat că Ucraina ar trebui să descentralizeze infrastructura, în special sistemul energetic. El a recomandat asigurarea existenței unei capacități de rezervă privind producerea energiei electrice, astfel încât, atunci când o stație electrică este scoasă din funcțiune sau interferează cu o alta, energia electrică să poată fi generată prin mijloace alternative. 

Potrivit jurnalistului ucrainean Yurii Butusov, armata americană ar putea să ofere Ucrainei rachete de interceptare de înaltă tehnologie, ne referim la sistemele Patriot, însă pentru o reală superioritate aeriană și pentru a putea să utilizeze rachete moderne aer-sol, Ucraina necesită avioane de luptă F-16. De asemenea, el a recomandat Ucrainei să ia în considerare lansarea de avioane de luptă cu elice ușoare – cum ar fi modelul EMB-314 Super Tucano –, întrucât acestea pot fi optimizate pentru interceptarea dronelor kamikaze iraniene, totodată fiind ușor adaptabile în vederea lovirii țintelor terestre.   

Potrivit lui Rustamzade, tunurile antiaeriene vechi pot avea, de asemenea, un loc în apărarea aeriană modernă a Ucrainei.

”Militari competenți, postați pe ultima linie de apărare a centralelor electrice, înarmați cu mitraliere grele de 12,7 mm, cu gloanțe explozive, sau cu tunuri antiaeriene ZU-23-2 – aceasta ar fi o modalitate rapidă și eficientă pentru ca Ucraina să își întărească apărarea anti-dronă”, a spus Rustamzade, explicând că asigurarea utilizării altor tipuri de armamente ar dura până la două săptămâni. La unison, experții militari au convenit că este puțin probabil ca vreun sistem de apărare anti-aeriană ucrainean să poată proteja complet toate structurile civile de atacurile aeriene rusești.

„Chiar și binecunoscutul Iron Dome din Israel, care este funcțional din 2014, încă ratează uneori interceptările”, a precizat Peter Chernik, într-un interviu difuzat în 19 octombrie la „Radio HB”.

”Concluzia este că Ucraina acumulează o experiență importantă și își crește capacitatea de doborâre a acestor drone. Sunt sigur că în numai câteva săptămâni vom atinge un procent de 95% al dronelor doborâte, poate chiar unul mai ridicat”, a conchis Peter Chernik.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.