Analiza unui expert militar: "Ucraina ar trebui să aibă ca obiectiv atingerea superiorității tehnologice!". Ce provocări și oportunități apar pentru forțele ucrainene în urma mobilizării demarate în Rusia de regimul terorii de la Kremlin


Analiza unui expert militar: "Ucraina ar trebui să aibă ca obiectiv atingerea superiorității tehnologice!". Ce provocări și oportunități apar pentru forțele ucrainene în urma mobilizării demarate în Rusia de regimul terorii de la Kremlin

Oleksandr Danylyuk, fost ministru ucrainean de Finanțe și fost consilier al șefului Serviciului de Informații Externe, respectiv al ministrului Apărării al Ucrainei, a publicat o analiză pe platforma RUSI, pe parcursul căreia a abordat atât provocările, cât și oportunitățile pe care forțele ucrainene trebuie să le aibă în vedere pe fondul mobilizării anunțate în Rusia de dictatorul Vladimir Putin. 

Astfel, Danylyuk a reliefat că lipsa de pregătire militară a rușilor mobilizați recent creează fără doar și poate o fereastră de oportunitate pentru forțele ucrainene. Totodată, expertul militar a atras atenția că în timp ce rușii se bazează pe superioritatea numerică a trupelor, forțele ucrainene trebuie să aibă obiectivul de a atinge superioritatea tehnologică. 

Redăm integral analiza realizată de Oleksandr Danylyuk:

"Pe măsură ce strategia Rusiei se schimbă către una bazată pe superioritatea numărului de trupe, cum poate Ucraina să riposteze?

Agresiunea rusă asupra Ucrainei, care la început a fost concepută ca un blitzkrieg, pentru ca mai apoi să se transforme într-un război de uzură, a trecut acum într-o etapă de război total. Amploarea și formele de mobilizare în masă din Rusia indică faptul că numărul real al celor mobilizați ar putea fi semnificativ mai mare decât cei 300.000 de oameni anunțați de Putin. Potrivit serviciilor ucrainene de informații, Rusia ar putea încerca să mobilizeze între unul și trei milioane de oameni. Acest lucru este, de asemenea, indicat indirect de scoaterea din stocuri și furnizarea către trupe a armelor și echipamentelor militare învechite. Este evident că Rusia nu are capacitatea de a echipa un număr atât de mare de trupe cu echipamente moderne într-o perioadă atât de scurtă de timp.

Din mai 2022, rușii pariază pe superioritatea absolută a focului, întrucât dispun de un număr mai mare de sisteme de artilerie și de o cantitate practic nelimitată de muniție. În pofida anumitor succese pe care trupele ruse le-au putut obține datorită acestui aspect în Lysychansk și Severodonețk, aceștia nu au reușit să întoarcă soarta războiului. Ofensiva de succes din septembrie a trupelor ucrainene în regiunea Harkiv a fost un indicator clar că, fără o schimbare semnificativă a strategiei, rușii ar putea suferi o înfrângere zdrobitoare chiar anul viitor. Atunci când și-a planificat noua strategie, conducerea rusă s-a concentrat în mod evident pe obținerea unui avantaj cantitativ al forțelor. Această decizie s-a datorat probabil faptului că Rusia – cu o populație de 144 de milioane – dispune de o resursă de mobilizare mai mare (25–27 de milioane de oameni) decât Ucraina, cu o populație de aproximativ 40 de milioane. O creștere semnificativă a numărului de trupe, așa cum a fost planificată de ruși, ar trebui să întărească apărarea teritoriilor deja capturate, precum și să le permită să efectueze operațiuni ofensive din nord, inclusiv de pe teritoriul Belarusului.

Fără îndoială, într-o astfel de situație, Ucraina va trebui să-și mărească, la rândul ei, numărul de trupe și să creeze cel puțin 25-30 de noi brigăzi. În același timp, pentru a înfrunta cu succes agresiunea rusă în această nouă etapă, Ucraina nu ar trebui să se concentreze pe obținerea unui avantaj numeric, având în vedere imposibilitatea de a-l realiza. Ținând cont de experiența acumulată de NATO în timpul Războiului Rece și reflectată în conceptele FAFO și AirLand Battle, Ucraina ar trebui să aibă ca obiectiv atingerea superiorității tehnologice, cu capacitatea de a lovi punctele de control, sistemele de apărare aeriană, sistemele de război electronic, concentrațiile de trupe și logistica militară a inamicului la o adâncime de până la 200-300 km. În acest sens, Ucraina va avea nevoie în primul rând de sisteme de rachete tactice, precum și de un număr semnificativ de avioane de atac - atât avioane, cât și elicoptere. Ucraina și-a folosit cu succes propriile rachete tactice Tochka-U încă de la începutul invaziei ruse. Cu toate acestea, rezervele Ucrainei nu sunt infinite și este practic imposibil să se stabilizeze producția de armament în timp ce rușii efectuează constant lovituri cu rachete. Într-o astfel de situație, singura modalitate de a umple acest gol este prin asistență tehnică internațională.

Pe de altă parte, creșterea semnificativă a numărului de trupe rusești creează nu numai provocări pentru Ucraina, ci și oportunități. Dificultățile apărute în procesul de mobilizare din Rusia – în special, numărul mare de persoane care au fugit în străinătate pentru a nu fi convocate – au forțat Guvernul rus să recurgă la măsuri coercitive și chiar să efectueze raiduri asupra recruților. Lipsa pregătirii adecvate și trimiterea unor astfel de persoane în prima linie imediat după mobilizare va duce la o creștere semnificativă a victimelor în rândul trupelor rusești, subminând nivelul deja scăzut al moralului acestora, starea psihologică și motivația precară a militarilor ruși. Proporția rușilor care exprimă o atitudine negativă față de mobilizare a crescut deja la peste 70%.

Este fără tăgadă dacă spunem în legătură cu mobilizarea civililor faptul că regimul lui Putin se confruntă cu cea mai mare criză internă din toți anii ai existenței sale. Acest lucru este indicat și de criticile asupra mobilizării care vin nu numai din partea opoziției, ci și a reprezentanților Guvernului rus și chiar a propagandiștilor".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.