Haosul politic din UK. Boris Johnson face o mutare istorică retrăgându-se din cursa pentru Downing Street, deși avea șanse considerabile. Ce l-a determinat pe fostul premier să renunțe / Cine are șanse uriașe să ajungă în fruntea Executivului de la Londra


Haosul politic din UK. Boris Johnson face o mutare istorică retrăgându-se din cursa pentru Downing Street, deși avea șanse considerabile. Ce l-a determinat pe fostul premier să renunțe / Cine are șanse uriașe să ajungă în fruntea Executivului de la Londra

Fostul premier britanic Boris Johnson a anunţat că renunţă să se mai înscrie în cursa pentru Downing Street, întărind astfel şansele marelui favorit, Rishi Sunak, pentru a-i urma în funcţie.

Sunak, fost ministru de finanțe, învins de Liz Truss în competiția anterioară, ar putea s-o înfrunte, în cursa pentru șefia conservatorilor, doar pe Penny Mordaunt (49 de ani), actualul ministru pentru Relația cu Parlamentul.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este luni 24 octombrie când va începe procesul de alegeri. 

Penny Mordaunt a fost primul parlamentar care și-a declarat intenția de a se înscrie în cursa pentru înlocuirea lui Liz Truss în funcția de lider conservator și prim-ministru al Marii Britanii. Cu toate acestea, până duminică seară, doar 24 de parlamentari își manifestaseră public sprijinul pentru ea - și are nevoie de 100 până luni, la ora 14:00, pentru a rămâne în competiție.

„În ultimele zile, am ajuns, din păcate, la concluzia că pur şi simplu nu ar fi lucrul potrivit de făcut. Nu poţi guverna eficient dacă nu ai un partid unit în parlament", a explicat Johnson într-un comunicat.

Boris Johnson, care a demisionat în iulie, măturat de o succesiune de scandaluri, s-a întors sâmbătă din vacanţa în Republica Dominicană, întărind ipoteza unei candidaturi.

Dar nu a anunţat oficial că va candida în această campanie declanşată în urma demisiei lui Liz Truss, joi, după doar 44 de zile în funcţie.

În comunicatul său, Boris Johnson a spus că a obţinut susţinerea a 102 parlamentari conservatori, peste pragul de 100 necesar pentru a continua campania.

El a explicat că i-a contactat pe cei doi candidaţi declaraţi, pe Rishi Sunak cu care s-a văzut sâmbătă seară, şi pe Penny Mordaunt. „Am sperat că ne vom putea uni în interesul naţional, dar, din păcate, nu am reuşit să găsim o modalitate de a face acest lucru", a scris Boris Johnson.

„Prin urmare, mă tem că cel mai bun lucru este să nu continui" această cursă şi „să-mi aduc sprijinul" persoanei care va câştiga. "Cred că am multe de oferit, dar mă tem că nu este momentul potrivit", a subliniat el.

Declarația integrală a fostului premier (sursa BBC):

„În ultimele zile am fost copleșit de numărul mare de persoane care au sugerat că ar trebui să candidez din nou la conducerea Partidului Conservator, atât din rândul publicului, cât și al prietenilor și colegilor din Parlament.

Am fost tentat pentru că am condus partidul nostru spre o victorie electorală masivă în urmă cu mai puțin de trei ani - și cred că, prin urmare, sunt într-o poziție unică pentru a evita acum alegerile generale.

Alegerile generale ar fi o nouă distragere dezastruoasă a atenției, exact când guvernul trebuie să se concentreze asupra procărilor economice cu care se confruntă întreaga țară.

Cred că sunt bine plasat pentru a obține o victorie a conservatorilor în 2024 - și în această seară pot confirma că am depășit pragul foarte înalt de 102 nominalizări, inclusiv un inițiator și un susținător, și aș putea să îmi depun candidatura mâine.

Există șanse foarte mari să am succes în alegerile cu membrii Partidului Conservator - și că aș putea într-adevăr să mă întorc vineri în Downing Street.

Dar, în ultimele zile, am ajuns, din păcate, la concluzia că pur și simplu nu ar fi cel mai bun lucru pe care aș putea să-l fac. Nu poți guverna eficient decât dacă ai un partid unit în parlament.

Și, deși am luat legătura atât cu Rishi (Sunak), cât și cu Penny (Mordaunt) - pentru că am sperat că am putea să ne unim în interesul național - din păcate, nu am reușit să găsim o modalitate de a face acest lucru.

Prin urmare, mă tem că cel mai bun lucru este să nu permit ca nominalizarea mea să meargă mai departe și să-mi angajez sprijinul pentru oricine va reuși.

Cred că am multe de oferit, dar mă tem că pur și simplu nu este momentul potrivit”. 

Rishi Sunak (foto jos, cel mai probabil viitorul lider al conservatorilor și premier al Marii Britanii) a reacționat pe Twitter, la decizia lui Johnson, precizând că „îi vom fi întotdeauna recunoscători" domnului Johnson pentru activitatea sa politică, inclusiv în ce privește implementarea Brexitului  și gestionarea campaniei de vaccinare.

„A condus țara noastră prin unele dintre cele mai dificile provocări cu care ne-am confruntat vreodată, iar apoi l-a înfruntat pe Putin și războiul său barbar din Ucraina. Îi vom fi întotdeauna recunoscători pentru asta”, a mai scris Sunak, adăugând „deși a decis să nu candideze din nou pentru funcția de prim-ministru, sper că va continua să contribuie la viața publică în țară și în străinătate", a mai scris Sunak (cel mai probabil viitorul lider al conservatorilor și premier al Marii Britanii). 

 

Zilele trecute, când candidatura lui Johnson se vehicula intens, BBC a trecut în revistă cele patru „întoarceri” spectaculoase ale fostului premier, apreciat în ultimele luni de mandat mai ales pentru felul ferm și eroic în care a susținut Ucraina atacată de Rusia:

- în 1987, Boris Johnson a fost concediat de prestigiosul The Times pentru că a falsificat un citat - dar a fost angajat în anul următor de The Daily Telegraph, ca și corespondent al ziarului la Bruxelles.

- în 2004, a fost demis din funcția de ministru din umbră al după ce a mințit în legătură cu o aventură amoroasă - dar a revenit în prim plan un an mai târziu.

- în 2016, a renunțat la prima sa candidatură pentru funcția de lider al Partidului Conservator și prim-ministru, după ce prietenul său apropiat Michael Gove s-a înscris în cursă - dar a revenit în mod surprinzător în calitate de ministru de Externe sub conducerea Theresei May, care a câștigat în cele din urmă.

- în 2018, a părăsit cabinetul doamnei May în semn de protest față de acordul de Brexit al acesteia, dar a revenit ca lider al partidului în anul următor, reușind să câștige o majoritate uriașă la alegerile generale.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.