Galerie FOTO. Fascism putinistoid în așa-zisa Găgăuzia: Au umblat pe străzi cu steagul așa-zisei ”Novorusii” și au cerut renașterea Imperiului Rus. Cum încearcă Kremlinul să destabilizeze R.Moldova


Galerie FOTO. Fascism putinistoid în așa-zisa Găgăuzia: Au umblat pe străzi cu steagul așa-zisei ”Novorusii” și au cerut renașterea Imperiului Rus. Cum încearcă Kremlinul să destabilizeze R.Moldova

Săptămâna trecută, la Comrat a avut loc o procesiune organizată de Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul. Potrivit jurnaliștilor Timpul.md, la eveniment au participat, printre alții, mai mulți locuitori din Chirsova care au purtat bannere anti-statale. Printre aceștia s-au numărat Vitalii Rîjkov și Vasilii Neukovhen, care pledează pentru renașterea Imperiului Rus, iar grupurile din care fac parte justifică războiul împotriva Ucrainei.

Timpul.md amintește că inițiatorul pogromurilor anti-semite din Basarabia (1903,1906) a fost șovinul rus Pavel Crușevan, care avea exact aceleași viziuni asupra lumii precum găgăuzii de mai jos.

(Manifestația pro-țaristă din Odesa, anul 1905. Sutele Negre – organizație numită și Suta Neagră, de asemenea cunoscută și sub numele de ”Sutenegriștii” – Чёрная сотня, черносотенцы în rusă, transliterat Ciornaia sontea, cernosotențî –  a fost o mișcare ultranaționalistă din Rusia la începutul secolului al XX-lea. L-a susținut fervent pe țar și pe familia sa (Casa Romanovilor) și s-a opus fanatic oricărei restrângeri a autocrației monarhului. Mișcarea s-a remarcat de asemenea prin doctrinele extremiste, rusocentrice, xenofobe, antisemite și prin incitarea la pogromuri).

Procesiune cu steaguri care promovează violența și crima

În fiecare an, de sărbătoarea ortodoxă a mijlocirii Preasfintei Fecioare Maria, care este celebrată pe 14 octombrie, biserica din Comrat organizează un drum al crucii. În acest an, participanții la procesiunea din Chirsova au ieșit cu un steag alb-galben-negru, care este unul dintre modelele steagului „de stat” al Novorusiei și cu un steag roșu cu imaginea Mântuitorului Nefăcut de mâini, care este folosit de grupurile naționaliste rusești. În epoca imperială, Novorusia includea teritorii care astăzi fac parte integrantă din Ucraina și Moldova.

Un steag care îl înfățișează pe Mântuitorul nefăcut de mâini a fost afișat în 2014 la Donețk pentru „armata Novorusiei”, punctează jurnaliștii Timpul.md. Aceleași steaguri, ca simbol al victoriei „păcii rusești”, au fost arborate și în așa-numita „republică populară lugansk”.

Dacă vorbim despre celălalt steag (alb-galben-negru), acesta este foarte asemănător cu unul dintre modelele steagului Novorosiei- designul artificial al Moscovei pentru confederația propusă a așa-numitelor Republici Populare Donețk și Lugansk.

Vitalii Rîjkov și Vasilii Neikovcen s-au numărat printre participanții la procesiunea pe jos din Chirsova . Vitalii Rîjkov, un locuitor al satului, administrează grupuri de socializare în care glorifică Rusia și Imperiul Rus și, de asemenea, recomandă un link de unde se poate cumpăra un banner care îl înfățișează pe Mântuitorul Nerukotvornoye, cu care soldații ruși luptă în războiul din Ucraina. De asemenea, Rîjkov este implicat în producția de cruci asemănătoare cu cea purtată de participanții la procesiune. Astfel de cruci au fost ridicate în mai multe locuri din satul Chirsova cu ajutorul lui Rîjkov și Neikovcen .

Vasilii Neikovcen este un actual membru al personalului Adunării Populare, care a organizat în trecut un miting anti-NATO. Într-un interviu, el a declarat că ideologia „fraților săi spirituali” este de a reînvia Imperiul Rus.

Procesiunea la care au participat chirsovenii a fost filmată de Mihail Vlach, personalitate publică, președintele postului public găgăuz GRT, organizatorul a numeroase manifestații în care a cerut prietenia cu Rusia și s-a pronunțat împotriva cooperării cu țările occidentale. Și Mihail Vlah a făcut apel la o procesiune pe rețelele de socializare în ajunul evenimentului.

Citiți AICI întregul articol

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.