Finlanda plănuiește consolidarea graniței cu Rusia prin construirea unui gard mult mai solid. Precizările Sannei Marin


Finlanda plănuiește consolidarea graniței cu Rusia prin construirea unui gard mult mai solid. Precizările Sannei Marin

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a declarat marți că există "un sprijin larg"  în cadrul Parlamentului finlandez pentru construirea unui gard la granița de est a țării cu Rusia, proiect care a fost solicitat de poliția de frontieră finlandeză.

Conform propunerii făcute de poliția de frontieră finlandeză, Finlanda va construi un gard de-a lungul unei părți a graniței de 1335 de kilometri lungime pe care țara o împarte cu Rusia, cea mai lungă dintre toate statele membre ale Uniunii Europene.

Îngrădirea totală a frontierei ce a fost propusă va acoperi aproximativ 128 și 259 de kilometri, secțiunea principală fiind situată în jurul punctelor de control la frontieră din sud-estul Finlandei.

O secțiune de probă de 3 kilometri de gard va fi construită rapid, în timp ce o decizie finală privind construirea întregului gard va fi probabil lăsată de următorul Guvern în 2023.

Proiectul ar trebui finalizat în trei-patru ani și se preconizează că va costa sute de milioane de euro, potrivit unei estimări a oficialilor de frontieră.

În momentul de față, doar un gard firav de lemn și sârmă (foto 2) marchează granița dintre Finlanda și Rusia. Dar ostilitatea a crescut între cele două țări după invazia rusească asupra Ucrainei, asta în contextul în care Finlanda și-a abandonat nealinierea militară de decenii vizând aderarea la NATO, iar puterea de la Helsinki se teme că Moscova ar putea folosi migrația pentru a exercita presiuni politice asupra Finlandei.

Gardul propus ar împiedica imigrația la scară largă din Rusia, o perspectivă care s-a materializat brusc după recenta mobilizare militară anunțată de dictatorul Vladimir Putin.

La sfârșitul lunii septembrie, Guvernul finlandez a anunțat că își închide granițele pentru rușii care călătoresc în scopuri "turistice", ei de fapt căutând o portiță de a scăpa de mobilizarea lui Putin. Se estimează că 17.000 de ruși au trecut granița în Finlanda fugind de convocare

"Este o chestiune ce ține de asigurarea unei supravegheri adecvate a graniței estice a Finlandei", a spus Marin.

"Vrem să ne asigurăm că avem suficient sprijin pentru grăniceri pentru a efectua un control efectiv și adecvat la frontieră. În plus, trebuie să fim pregătiți pentru orice situații perturbatoare", a adăugat aceasta. 

Construirea noului gard a fost permisă printr-o nouă lege adoptată de Parlamentul finlandez în iulie, când a aprobat întărirea gardurilor de-a lungul graniței Finlandei cu Rusia.

"Datorită activității politice și presiunii Partidului Finlandez, Parlamentul finlandez a adoptat în vară legislația necesară, care permite închiderea temporară a graniței de est și suspendarea procedurii de azil", a declarat pentru Newsweek președinta Partidului Finlandez, Riikka Purra.

"Aceste măsuri sunt îndreptate în primul rând împotriva posibilelor operațiuni hibride rusești, în care migranții ilegali sunt escortați în masă până la granița finlandeză de către autoritățile ruse", a adăugat aceasta. 

"Pentru a păzi eficient granița de est a Finlandei, anumite secțiuni ale frontierei ar trebui protejate de un gard, bariere de frontieră și alte măsuri tehnice. Toate celelalte state de la graniță au deja astfel de garduri', a mai zis Purra. 

De la începutul războiului, Finlanda a condamnat ferm invazia rusă asupra Ucraine. Din momentul în care Finlanda și Suedia și-au anunțat intenția de a adera la NATO, Rusia a amenințat cele două țări spunând că ar exista "consecințe militare și politice grave" dacă se alătură alianței.

"Forțele finlandeze de apărare urmăresc cu atenție situația de securitate din Europa și am luat măsuri în ceea ce privește pregătirea noastră, de exemplu, creșterea numărului de exerciții și a nivelului de pregătire de perfecționare pentru rezerviștii noștri", a declarat pentru Newsweek un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare finlandeze, adăugând că armata nu poate oferi presei mai multe detalii cu privire la măsurile lor operaționale sau la nivelul lor de pregătire. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.