Un analist britanic de politică externă propune ruperea totală a relațiilor diplomatice cu Rusia: Trebuie închise toate ambasadele occidentale de la Moscova, iar toți diplomații ruși din Vest trebuie să fie expulzați simultan!


Un analist britanic de politică externă propune ruperea totală a relațiilor diplomatice cu Rusia: Trebuie închise toate ambasadele occidentale de la Moscova, iar toți diplomații ruși din Vest trebuie să fie expulzați simultan!

Simon Tisdall, analist de politică externă al publicației The Guardian, subliniază într-un editorial că, pe fondul agresiunii rusești la scară largă asupra Ucrainei, țările occidentale trebuie să folosească împotriva Rusiei "singura armă mare nemilitară pe care o mai au în rezervă" și anume ruperea totală a relațiilor diplomatice cu Moscova. 

Astfel, Tisdall atrage atenția că țările occidentale trebuie să expulzeze toți diplomații ruși și, totodată, să-și închidă ambasadele de la Moscova, consolidându-se astfel statutul Rusiei de paria la nivel global.

Redăm integral editorialul redactat de Simon Tisdall: 

"Diplomația nu funcționează și Putin nu vrea pacea. Țările occidentale ar trebui să-și închidă ambasadele și să trimită diplomații Rusiei înapoi în țară la pachet

Șeful ONU António Guterres pornește o misiune la Moscova și Kiev – apoi rachetele lui Vladimir Putin aruncă totul în iad. Rusia oferă timidă discuții la summitul G20 de luna viitoare. Apoi Joe Biden spune: rușii nu vorbesc serios.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, își urmărește orașele arzând din nou și promite că nu va negocia niciodată în timp ce Putin se află la conducere. Turcia, jucând un joc dublu, confundă medierea cu colaborarea la o întâlnire în Kazahstan. Între timp, o lume îngrozită de escaladarea înfricoșătoare și amenințările cu războiul nuclear strigă alarmată: 'Când se va termina? Si cum?'.

Indiferent ce spune Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, opinia internațională este clară împotriva războiului de agresiune al lui Putin. Peste 140 de țări au condamnat Moscova la ONU săptămâna trecută. Doar Coreea de Nord, Siria, Belarus și Nicaragua au votat în sprijinul Rusiei. 'Rusia a eșuat pe câmpul de luptă și a eșuat la ONU', a concluzionat succint ambasadorul Regatului Unit, Barbara Woodward.

Cu toate acestea, în ciuda acestui uriaș consens anti-război, susținut de trei sferturi din țările lumii; în pofida declarațiilor solemne că ultimele atrocități sunt 'inacceptabile' și anexările Rusiei sunt ilegale; respectiv în ciuda declarațiilor nesincere ale Kremlinului despre dorința de discuții, pașii substanțiali pentru a opri luptele și a se ajunge la un proces de pace autentic rămân cu totul absenți.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a încercat din greu. Dar apelurile sale telefonice repetate către Putin s-au dovedit a fi inutile. 

Unii au sperat că Beiingul ar putea acționa ca un broker cinstit. Dar Beijingul, care se bucură de disconfortul de la nivelul Occidentului și de petrolul rusesc la preț redus, preferă să stea deoparte în timp ce își exprimă 'îngrijorarea'.Chiar și israelianul Naftali Bennett s-a oferit să o facă pe pacificatorul. Dar și el a fost înșelat și indus în eroare de Putin și Lavrov.

Motivul pentru care nu există pace – motivul pentru care diplomația nu funcționează – este simplu. Putin nu vrea. Încă de când SUA au avertizat prima dată cu privire la invazie, el a respins toate eforturile de a rezolva problemele în mod pașnic. Nu a reușit să captureze toată Ucraina cu forța. Așa că acum amenință cu orori mai mari – și evită în continuare recurgerea la discuții semnificative.

Diplomația  regimului Putin a devenit o parodie și o farsă urâtă, un exercițiu cinic de falsitate și dezinformare. Mincinosul Lavrov urmează dictonul lui Lenin: 'O minciună spusă destul de des devine adevăr'. În timp ce el susține că negrul este alb, Pământul este plat și Rusia este o țară liberă, Putin vizează fără discernământ civilii, coordonează crimele de război, apoi pretinde că luptă cu fascismul.

'O urmă de sânge este lăsată în urma delegației ruse când aceasta intră în adunarea generală, iar sala este umplută cu miros de carne umană mocnită', a declarat ambasadorul Kievului la ONU, Sergiy Kyslytsya. 

UE, țările G7, miniștrii apărării ai NATO – toți au purtat discuții săptămâna trecută, dar au făcut progrese limitate ca răspuns la campania intensificată de bombardamente a lui Putin. Noi sancțiuni, mai multe capabilități de apărare antirachetă, avertismente verbale; au fost luate în considerare.

Acest lucru nu este suficient. Liderii occidentali trebuie să desfășoare acum singura armă mare nemilitară pe care o mai au în rezervă.

Este timpul să nu mai pretindem că Rusia lui Putin este o țară normală. Este timpul să recunoaștem că diplomația a eșuat. Este timpul să completăm izolarea Moscovei atât prin retragerea tuturor diplomaților americani, europeni și G7, închiderea tuturor ambasadelor occidentale, cât și prin ostracizarea oficialilor ruși în forurile internaționale, inclusiv ONU.

Toți diplomații ruși trebuie să fie expulzați simultan. Acest lucru ar scăpa Vestul de o grupare pestriță de mincinoși profesioniști care poluează cu propagandă. Are avantajul suplimentar de a neutraliza spionii, asasinii și sabotorii care folosesc ambasadele Rusiei drept acoperire și, de exemplu, au aruncat în aer rețeaua feroviară a Germaniei la începutul acestei luni.

Argumentul convențional – că este vital să se mențină canale de comunicare cu un inamic – este inutil în cazul Rusiei. Oamenii lui Putin pur și simplu nu ascultă Occidentul, nu împărtășesc aceleași premise de bază referitoare la fapte, adevăr și legalitate. Acest regim haiduc vorbește un alt limbaj, compus din înșelăciune și negare. Cuvântul său nu poate fi de încredere.

Fără îndoială, nu există multe lucruri pe care Occidentul nu ar putea să le descopere despre politica Rusiei în cazul în care trimișii săi ar fi retrași în masă. În epoca supravegherii globale prin satelit și a interceptărilor digitale, conceptul reconfortant al 'omul nostru din Moscova' este vechi. Cu toate acestea, incomod de nouă este posibilitatea, dacă Putin închide granițele Rusiei, ca trimișii occidentali să fie luați ostatici.

Dacă o conversație cu Kremlinul este cu adevărat necesară, există întotdeauna telefonul.

Cum ar putea reacționa Putin la izolarea diplomatică aproape totală? Ar fi o umilință uriașă, consolidând Rusia ca paria la nivel global. Ar putea dăuna legăturilor cu țări precum China și India, care au propriile lor relații cu Occidentul.

Și, deși Putin însuși s-ar putea să nu-și schimbe imediat comportamentul, totuși li s-ar demonstra rușilor și instituțiilor țării în ce dezastru se află - presupunând că au nevoie de vreo amintire.

Ucrainenii ar trebui să ignore vocile de sirene care îndeamnă la 'înghețarea' frontului sau alte compromisuri diplomatice. Mai devreme sau mai târziu, poporul rus, poate cu armata lui revoltată în prim-plan, va respinge acest regim dezgustător.

Acesta ar putea fi momentul în care totul se schimbă, momentul în care sfârșitul războiului apare cu claritate și, odată cu el, inclusiv sfârșitul dictatorului.

Putin va cădea cu siguranță, în cele din urmă, și va cădea greu. Dar nu diplomația îl va doborî!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.