Despăgubirile cerute Germaniei. Parlamentar polonez: Netragerea la răspundere pentru atrocitățile comise creează un precedent nociv!


Despăgubirile cerute Germaniei. Parlamentar polonez: Netragerea la răspundere pentru atrocitățile comise creează un precedent nociv!

Pierderile și daunele suferite de Polonia din cauza germanilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost estimate de puterea actuală de la Varșovia la 1,5 trilioane de dolari americani. 

Însă, Germania a susținut și susține că problema a fost rezolvată, asta deși niciun ban nu a fost plătit vreodată către țara căreia i-a dat cea mai grea lovitură. Arkadiusz Mularczyk, parlamentar polonez care a condus echipa de calcul a despăgubirilor, a abordat problema într-o intervenție pentru TVP World.

Analizând modul în care s-a ajuns la suma de 1,5 trilioane de dolari americani, Mularczyk a spus că a fost luat în considerare un întreg cumul de pierderi umane, materiale, teritoriale. Germania și Rusia au comis crime și distrugeri îngrozitoare națiunii poloneze, iar suma de 1,5 trilioane de dolari americani a fost atinsă luându-se în considerare doar distrugerile cauzate de germani.

Mularczyk a subliniat că până astăzi nu a fost plătit niciun ban.

Redăm celelalte aspecte semnalate de Mularczyk:

Germanii au justificat că nu trebuie să plătească despăgubiri Poloniei, invocând în acest sens acordul de la Potsdam și susținând că, plătind Regatul Unit, SUA, Uniunea Sovietică și Franța, Germania s-a eliberat de taxele pentru daunele pe care le-a provocat altor țări.

Totuși, Polonia nu a participat la conferința de la Potsdam, a explicat deputatul, deoarece nu era un stat independent la momentul semnării și nu avea mijloacele pentru a-și exercita suveranitatea. Cu Polonia sub ocupație sovietică, documentul care absolvă Germania de orice responsabilitate pentru crimele și distrugerile comise este la fel de legitim precum recenta anexare a regiunilor ucrainene de către Putin.

Războiul Rece a început cu Polonia în continuare ocupată de Rusia, nerecunoscută ca parte a societății europene, în timp ce Occidentul a favorizat Germania ca aliată. Acest lucru a permis Germaniei să ascundă sub covor responsabilitățile regimului său nazist, întrucât nu mai existau presiuni internaționale din partea Aliaților.

Polonia, o țară care a pierdut milioane de cetățeni, jumătate din teritoriul său, 40% din PIB, a suferit cele mai mari pierderi dintre toate țările în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar nu a fost încheiat niciun tratat de pace sau acord bilateral.

Poziția Germaniei este că Polonia a renunțat în 1953 la a solicita reparații, neglijând complet faptul că țara în cauză era sub ocupația Rusiei, așa cum sunt acum părți din Ucraina.

Germania a refuzat dialogul, iar Guvernul polonez a trimis Berlinului note diplomatice cu cereri în așteptarea unei decizii privind începerea discuțiilor, Mularczyk subliniind că Germaniei nu ar trebui să i se permită să ascundă problema sub covor.

Atât puterea, cât și opoziția s-au unit în Polonia cu privire la această problemă care este excede liniile de partid și au cerut sprijin internațional, reliefând că nepedepsirea atrocităților creează un precedent în vremurile moderne și anume că cei care le comit nu sunt trași la răspundere. (sursa: TVP World)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.