APELUL diplomatului Mihai Gribincea: Parlamentul R.Moldova ar trebui să recunoască oficial Republica Cecenă Icikeria, urmând astfel exemplul Radei de la Kiev


APELUL diplomatului Mihai Gribincea: Parlamentul R.Moldova ar trebui să recunoască oficial Republica Cecenă Icikeria, urmând astfel exemplul Radei de la Kiev

Parlamentul R.Moldova ar trebui să urmeze exemplul Radei de la Kiev și să recunoască Republica Cecenă Icikeria, sugerează istoricul, scriitorul, diplomatul și fostul ambasador Mihai Gribincea, care întreabă rhetoric, pe contul de Facebook al domniei sale, de ce Parlamentul de la Chișinău nu face deja asta. 

”O întrebare retorică: De ce Parlamentul Republicii Moldova nu ar urma exemplul Radei de la Kiev?”, întreabă Mihai Gribincea. 

Potrivit RBC, Parlamentul Ucrainei a recunoscut suveranitatea Icikeriei, considerând-o ‹teritoriu ocupat temporar de Rusia›

Ieri, 18 octombrie 2022, Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral al Ucrainei) a recunoscut Republica Cecenă Icikeria ca fiind ”teritoriu ocupat temporar de Rusia”. O rezoluţie în acest sens a fost adoptată, marţi, cu voturile a 287 de deputați ucraineni – potrivit parlamentarului Iaroslav Jelezniak. 

Documentul adoptat de Parlamentul Ucrainei condamnă genocidul comis împotriva poporului cecen și recunoaște suveranitatea Republicii Cecene Icikeria, considerată ”teritoriu ocupat temporar de Rusia ca urmare a agresiunii armate comise cu încălcarea Cartei ONU”. 

RBC notează că Icikeria este o entitate statală autoproclamată care a apărut după prăbușirea URSS. Președinții Icikeriei au fost Djohar Dudaev, Aslan Mashadov și Doku Umarov. Toți au fost uciși, iar republica a fost lichidată după încorporarea forțată a acesteia în cadrul Rusiei, în anul 2000. 

Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la popoarele din Caucaz, Siberia și alte popoare indigene din Rusia să lupte împotriva mobilizării parțiale anunţate de Vladimir Putin. Potrivit liderului ucrainean, cecenii, ingușii, osetinii, cerchezii și cei din Daghestan nu trebuie să moară în războiul josnic și rușinos al Rusiei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.