Ucraina anunță prioritatea în discuțiile cu statele partenere privind apărarea împotriva forțelor rusești. Kuleba: "E cea mai bună investiție în securitatea europeană!"


Ucraina anunță prioritatea în discuțiile cu statele partenere privind apărarea împotriva forțelor rusești. Kuleba: "E cea mai bună investiție în securitatea europeană!"

Sarcina numărul unu pe care președintele Volodimir Zelenski i-a atribuit-o echipei sale diplomatice este crearea unui scut aerian deasupra Ucrainei. Diplomații ucraineni sunt în contact permanent cu partenerii și lucrează activ la consolidarea apărării antiaeriene și antirachetă a Ucrainei, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba. 

"După bombardamentul barbar din 10 octombrie, o serie de țări au reacționat imediat cu decizii privind furnizarea de echipamente suplimentare și accelerarea deciziilor adoptate anterior. Germania a accelerat transferul IRIS-T. Acesta a fost trimis imediat și deja ne protejează pământul și oamenii. Funcționează perfect. Suntem recunoscători partenerilor noștri germani", a spus ministrul.

El a adăugat că Ministerul Afacerilor Externe lucrează pentru a asigura o aprovizionare stabilă cu muniție pentru forțele antiaeriene: "În acest context, sunt recunoscător în mod deosebit Olandei și colegului meu Wopke Hoekstra. Partea olandeză a ascultat apelurile noastre și a decis să furnizeze rapid muniție suplimentară pentru apărarea aeriană".

Potrivit lui Kuleba, tot mai multe guverne europene înțeleg că ar trebui să existe un singur răspuns la teroarea rachetelor ruse: o creștere semnificativă a sprijinului pentru Ucraina.

"Franța, Italia și o serie de alte țări europene au decis, de asemenea, să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei. De asemenea, lucrăm cu SUA și alți aliați pentru a accelera livrarea NASAMS și a altor sisteme. Unele decizii au fost deja luate cu privire la momentul sosirii sistemelor în Ucraina", a subliniat Dmytro Kuleba.

El a concluzionat că sprijinirea Ucrainei nu este o acțiune de caritate: "Aceasta este cea mai bună investiție în securitatea europeană și în securitatea partenerilor. Cu sprijinul lor, Ucraina va neutraliza amenințarea teroristă rusă la adresa Europei și va proteja stabilitatea și bunăstarea fiecărei familii europene, pentru ca guvernele europene să nu fie nevoite să o facă singure mai târziu”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.