Premierul Marii Britanii – Liz Truss – și-a cerut scuze public, luni seara, la BBC, pentru că a amenințat stabilitatea economică a țării, spunând că îi pare rău că a mers „prea departe și prea repede” cu planul ei radical de a face țara să depășească stagnarea economică în care se afla de ani de zile.
„Vreau să-mi accept responsabilitatea și să îmi cer scuze pentru greșelile care au fost făcute... Am vrut să acționez pentru a ajuta oamenii cu facturile la energie, pentru a face față taxelor mari, dar am mers prea departe și prea repede”, a precizat ea, adăugând că „rămîne” în funcție și că îi va conduce pe conservatori până la următoarele alegeri, care sunt programate peste aproximativ doi ani.
Truss a fost aleasă pentru postul de premier de către reprezentanții Partidului Conservator, pentru promisiunea de a reduce taxele și a modifica reglementările cu scopul stimulării economiei, reluând practic politica Doamnei de Fier, Margaret Thacher, din anii '80.
Numai că piețele au reacționat atât de dramatic, încât costurile împrumuturilor au crescut imediat iar fondurile de pensii au scăzut până la limita de pericol, forțând-o în final să renunțe la planurile de reducere a impozitelor.
De notat și că Liz Truss se află, în momentul de față, la cel mai scăzut rating de popularitate al oricărui lider politic britanic, conform sondajului realizat de YouGov, după ce a abandonat, vinerea trecută, componentele-cheie ale strategiei sale economice. Scorul său net de favorabilitate, de minus 70%, este cel mai scăzut înregistrat de YouGov în două decenii de sondaje, iar acest fapt a făcut că mulți conservatori să îi ceară demisia.
Partidul Conservator se luptă, la rândul său, cu o situație foarte complicată, ajungând pe locul trei în preferințele electoratului britanic – sursa AICI.