Parlamentul Estoniei a declarat Rusia drept "regim terorist" și subliniază că "singura modalitate de a restabili pacea în Europa este victoria Ucrainei"


Parlamentul Estoniei a declarat Rusia drept "regim terorist" și subliniază că "singura modalitate de a restabili pacea în Europa este victoria Ucrainei"

Parlamentul Estoniei a adoptat marți cu 88 de voturi o declarație prin care a condamnat anexarea de către Kremlin a teritoriilor Ucrainei și a declarat Rusia drept regim terorist.

Pe parcursul declarației, Parlamentul Estoniei condamnă cu fermitate acțiunile militare ale Federației Ruse împotriva Ucrainei și anexarea ilegală a teritoriilor ce au fost ocupate în timpul agresiunii și subliniază că Estonia nu va recunoaște niciodată încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei prin agresiuni și referendumuri false. 

"Regimul Putin cu amenințările sale de atac nuclear a transformat Rusia în cel mai mare pericol la adresa păcii atât în Europa, cât și în întreaga lume", se arată în declarația care a fost asumată de 85 de membri ai Parlamentului Estoniei. 

Parlamentul Estoniei sprijină anchetele inițiate de Curtea Internațională de Justiție și Curtea Penală Internațională pentru identificarea crimelor comise pe teritoriul Ucrainei și consideră necesară urmărirea penală într-un tribunal special internațional a celor vinovați de aceste crime.

"Sprijinind apelul Parlamentului Ucrainei către țări și organizațiile internaționale, Riigikogu (Parlamentul Estoniei - n.red.) declară Rusia drept regim terorist, iar Federația Rusă o țară care susține terorismul, ale cărei acțiuni trebuie să le confruntăm împreună. Riigikogu solicită comunității internaționale să adopte declarații similare", se transmite în declarație.

În declarație, Riigikogu condamnă inclusiv folosirea în agresiune a unor grupuri armate constituite cu sprijinul autorităților Federației Ruse, precum Grupul Wagner, și consideră că este necesară declararea forțelor armate ale așa-ziselor Republici Populare Donețk Lugansk, înființate de Federația Rusă, precum și compania militară privată Wagner drept organizații teroriste.

Mai mult, Riigikogu condamnă declararea și punerea în aplicare a mobilizării de către regimul rus ca încălcări ale dreptului internațional, afirmând că mobilizarea efectuată în scopul continuării crimei de agresiune constituie o crimă împotriva păcii.

Conform declarației, Riigikogu susține retragerea statutului Federației Ruse de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și solicită statelor membre ale Uniunii Europene să fie unite în implementarea sancțiunilor economice suplimentare și a sancțiunilor împotriva persoanelor private, atât în ceea ce privește Federația Rusă, cât și aliatul acesteia, Belarus. 

Riigikogu solicită Uniunii Europene și statelor membre NATO să sporească în mod decisiv ajutorul militar acordat Ucrainei, care este necesar pentru combaterea agresiunii Federației Ruse și pentru a restabili suveranitatea Ucrainei pe teritoriul său în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. În declarație se mai spune că este necesară creșterea ajutorului umanitar pentru Ucraina și sprijinirea țării în timpul reconstrucției postbelice. 

"Estonia sprijină poporul, statul și armata Ucrainei cu toate mijloacele disponibile și crede în victoria Ucrainei, deoarece aceasta este singura modalitate de a restabili pacea în Europa", se arată în textul declarației adoptate astăzi.

Aceasta este a patra Declarație pe care Riigikogu a adoptat-o ​​în acest an pentru a condamna acțiunile Rusiei și pentru a exprima sprijinirea Ucrainei. Pe 18 ianuarie, Riigikogu a adoptat declarația în sprijinul integrității teritoriale a Ucrainei, inițiată de 28 de parlamentari; pe 23 februarie, declarația privind agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, inițiată de 86 de parlamentari; iar pe 21 aprilie, declarația privind crimele de război și genocidul comise de Federația Rusă în Ucraina, inițiată de 84 de parlamentari. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.