VIDEO Maia Sandu, mesaj ferm către regimul terorii de la Kremlin: "Vom pune în aplicare măsurile de protecție!". Președinta R. Moldova avertizează că securitatea este amenințată inclusiv de rușii care fug de mobilizarea lui Putin: "E pus în aplicare un filtru"


VIDEO Maia Sandu, mesaj ferm către regimul terorii de la Kremlin: "Vom pune în aplicare măsurile de protecție!". Președinta R. Moldova avertizează că securitatea este amenințată inclusiv de rușii care fug de mobilizarea lui Putin: "E pus în aplicare un filtru"

Dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova, autoritățile vor pune în aplicare măsurile de protecție disponibile. Declarația a fost făcută de președinta R. Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omoloaga sa georgiană, Salome Zurabișvili, informează Deschide.md

Întrebată ce măsuri au fost luate de autorități la o săptămână după ce trei rachete rusești au traversat spațiul aerian al R. Moldova și au lovit ținte în Ucraina, șeful statului a declarat că se face tot posibilul pentru a fi asigurată securitatea R. Moldova și a cetățenilor săi.

"Siguranța cetățenilor este principala preocupare din prima zi de război. Am făcut solicitări către parteneri ca să consolidăm capacitățile de apărare inclusiv pe această dimensiune. Avem discuții destul de bune, când o să avem rezultate concrete vă vom anunța. Sper că nu vom ajunge în această situație, dar dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova, vom pune în aplicare măsurile de protecție", a declarat Maia Sandu.

La rândul său, președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a declarat că încălcarea spațiului aerian al unei țări este același lucru cu încălcarea integrității teritoriale.

"Pentru noi nu este ceva nou, avem regiuni ocupate, se întâmplă constant astfel de lucruri la noi. Răspunsul meu în această situație ar fi să dăm dovadă de și mai multă solidaritate între noi și cu UE", a declarat Zurabișvili.

De asemenea, Maia Sandu a vorbit și despre cetățenii ruși care vor să fugă de mobilizarea lui Putin în R. Moldova și riscurile de securitate pe care aceștia le reprezintă.

”Riscurile de securitate sunt mai mari astăzi. Este pus în aplicare un filtru care să asigure că oamenii care vor să destabilizeze situația să nu poată ajunge în R. Moldova. Dar sunt și mulți cetățeni ai R. Moldova care au și cetățenia Rusiei și vor să se întoarcă acum acasă. Lucrurile sunt ținute sub control. Vom monitoriza în continuare situația', a precizat Maia Sandu. 

Ea a vorbit și despre războiul din țara vecină, menționând că toată lumea trăiește vremuri complicate în ultimele opt luni.

"Țările noastre au condamnat din prima zi atacul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, care a ucis și a rănit zeci de mii de oameni, au distrus zeci de sate și orașe din țara vecină și au scos milioane de oameni din casele lor. Au oferit susținere și adăpost ucrainenilor care s-au refugiat în țările noastre fugind de război. (...) Reiterăm cu această ocazie respectul nostru necondiționat pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială a țării vecine în frontierele sale recunoscute internațional. Acest lucru este cu atât mai relevant cu cât și Moldova, și Georgia au conflicte nereglementate pe teritoriile lor", a declarat Maia Sandu.

La rândul ei, Salome Zurabișvili a declarat că războaiele nu își au locul în lumea modernă și că agresiunea rusă provine din secolul trecut.

"Războiul din Ucraina reprezintă un pericol pentru securitatea noastră, pentru Europa și pentru toată lumea. Nu trebuie să învingă inumanitatea. E o provocare mare pentru noi, care avem teritorii ocupate. Aș vrea să condamn agresiunea rusă și anexarea teritoriilor ucrainene. Pentru noi e cel mai important să fim solidari. Războiul din Ucraina e o provocare foarte mare, dar măcar Europa a văzut fața reală a Rusiei. Noi o știm, am trecut prin războaie și ocupație. Europa a crezut că Rusia poate fi un partener, dar războiul a schimbat această viziune", a declarat Zurabișvili.

Maia Sandu și Zurabișvili au convenit să intensifice legăturile moldo-georgiene în domeniul comercial-economic și să facă schimb de experiență în combaterea propagandei și dezinformării. Aceasta este prima vizită a unui președintele georgian la Chișinău în ultimii 12 ani.

Vedeți video: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.