În pofida embargoului impus în 2014, cel puțin zece țări membre UE au vândut Federației Ruse echipamente militare și arme. Potrivit Grupului de lucru pentru exporturile de arme convenționale (COARM) și a tuturor registrelor de export de arme din UE-27, între 2015 și 2020, Franța, Germania, Italia, Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Finlanda, Slovacia și Spania au vândut arme în valoare totală de 346 de milioane de euro către Rusia.
Pentru a-și continua comerțul de armament cu Rusia, aceste țări au folosit o lacună a normelor UE. Grupul de lucru a explicat că embargoul Uniunii asupra armelor conținea următoarea excepție:
„Contracte semnate înainte de 1 august 2014 sau contracte auxiliare necesare pentru îndeplinirea unor astfel de acorduri. Cele cuprinse în baza de date trebuie să facă obiectul acestei excepții. Statele membre sunt responsabile pentru asigurarea respectării embargoului asupra armelor și a poziției comune a UE”.
Cu toate acestea, concluzia nu este nici pe departe atât de simplă. Siemon Wezeman, cercetător senior la Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), subliniază uriașa diferență dintre comerțul economic obișnuit și exporturile de armament: „Armele fac parte din politica noastră externă, nu din politica economică. Motivele politice stau în spatele lor”.
Franța, campioana exporturilor de armament în Rusia
Franța a adus cea mai semnificativă contribuție la arsenalul militar al Rusiei putiniste, furnizându-i chiar și sisteme de ghidare în infraroșu. Potrivit Disclos, Franța a vândut Rusiei echipamente în valoare de 152 de milioane de euro.
Începând cu 2015, Parisul a furnizat bombe, rachete, torpile, explozibili, arme letale directe, camere de control al focului de zi și de noapte pentru luptători, camere termice și sisteme de rachete. De notat că numărul de licențe eliberate de Franța pentru acest gen de comerț a crescut în cursul anului 2015, imediat după ce a fost impus embargoul.
În 2014, autoritățile franceze au dat permisiunea de a trimite Rusiei materiale și substanțe chimice, biologice și radioactive, precum și echipamentele aferente. În 2016, Secretariatul General pentru Apărare și Securitate Națională al Franței a aprobat opt cereri de reparare în garanție și înlocuire a echipamentelor. Cu toate acestea, guvernul francez continuă să insiste că au fost furnizate doar echipamentele rămase din contractele încheiate anterior.
Actualul comportament al președintelui francez Emmanuel Macron ar putea fi explicat și prin faptul că, după înfrângerea Rusiei, este posibil ca la lumină să iasă mai multe dezvăluiri neplăcute și poate cu iz penal despre afacerile cu armament pe care Parisul le-a tot desfășurat în compania Moscovei.
Germania – vechea parteneră a Rusiei
Germania ocupă locul al doilea, evident. Potrivit Investigate Europe, Berlinul a exportat în Rusia echipamente militare în valoare de 121,8 milioane de euro.
Cele mai multe arme au fost exportate în 2015. Potrivit raportului, în acel an, Germania a vândut două spărgătoare de gheață pentru nu mai puțin de 119 milioane euro.
Site-ul web al producătorului, Nordic Yards, precizează că spărgătoarele de gheață, uzitate în Strâmtoarea Bering și Murman, sunt destinate operațiunilor de căutare, salvare și remorcare, dar pot fi folosite și pentru a asigura protecția mediului în cazul unor scurgeri de petrol. În 2017, Germania a vândut Rusiei hidrazină – combustibil pentru motoarele de rachete și nave spațiale – la prețul de 2,5 milioane euro. În plus, Germania a livrat bunuri cu dublu scop în valoare de 366 de milioane euro. De aceea, politicienii germani, deși au criticat exporturile de arme, nu consideră aceste livrări o încălcare a embargoului. Potrivit ziarului Welt am Sonntag, livrările au inclus o varietate de electronice de înaltă tehnologie, senzori și lasere care pot fi folosite la fabricarea armelor. Exportul acestor bunuri a fost până la urmă interzis, dar abia în cel de-al patrulea pachet de sancțiuni.
Arme din Italia pentru Putin
Italia este pe cel de-al treilea loc al acestui clasament. Din 2015 până în 2020, Roma a vândut echipamente militare Moscovei pentru un total de 22,5 milioane euro. Primul contract major a fost încheiat în 2015. Guvernul condus de Matteo Renzi a permis companiei italiene Iveco să vândă Rusiei vehicule în valoare de 25 milioane euro.
Vehiculele blindate Lynce produse de Iveco au fost văzute de un jurnalist al canalului de televiziune LA7 pe front în Ucraina, la începutul lunii martie. Potrivit Istat, Institutul Național de Statistică din Italia, în ianuarie-noiembrie 2021, Roma a furnizat arme și muniții Rusiei în valoare de 21,9 milioane de euro.
Alte exporturi de armament
În 2015-2019, Republica Cehă a exportat în Rusia avioane, drone, motoare și echipamente de aeronave. În fiecare an, Austria a vândut Rusiei arme cu țeavă netedă, cu calibre sub 20 mm, arme automate de 12,7 mm, dispozitive de instalare a muniției, detonatoare și componentele acestora. Bulgaria, în cadrul a două contracte, în 2016 și 2018, a exportat nave militare și alte tipuri de nave, echipamente navale speciale, accesorii, componente și tehnologie pentru dezvoltarea, producția și utilizarea produselor incluse în Lista comună a UE cu echipamente militare în valoare de 16,5 milioane EUR.
Finlanda, Spania, Slovacia și Croația au efectuat livrări către Rusia, deși mult mai mici decât în anii precedenți. Cu toate acestea, conform datelor SIPRI privind exporturile de arme, există un fapt și mai interesant: nu numai țările UE au vândut arme Rusiei după embargoul din 2014. Nu este vorba despre arme, ci despre licențe pentru fabricarea lor. Potrivit cercetătorului principal SIPRI, Siemon Wezeman, acestea erau 15 avioane de transport Antonov-148 fabricate la Uzina de producție de avioane Voronezh din Rusia. La mijlocul lunii aprilie 2022, Comisia Europeană a aprobat cel de-al cincilea pachet de sancțiuni, închizând totodată lacuna legislativă lăsată în urma embargoului din 2014, lacună care a permis livrările de arme și bunuri cu dublu scop în Rusia.