Putin formulează o propunere surprinzătoare pentru Europa: livrarea de gaze naturale prin Turcia. Berlinul răspunde imediat că nu se mai lasă înșelat de ruși


  • ACP
  • Oct 13, 2022 15:54
  • 4229
Putin formulează o propunere surprinzătoare pentru Europa: livrarea de gaze naturale prin Turcia. Berlinul răspunde imediat că nu se mai lasă înșelat de ruși

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de la Moscova ce s-a desfășurat în cadrul Săptămânii Energiei Ruse, că țara sa ar putea redirecționa livrările de gaze naturale destinate conductei închise Nord Stream 1 către Turcia, unde s-ar putea crea astfel un important nod european pentru alimentarea cu gaze.

"Am putea muta volumele pierdute prin închiderea Nord Stream 1, din Marea Baltică, în regiunea Mării Negre și astfel să facem principalele rute de aprovizionare cu combustibilul nostru, gazul nostru natural, către Europa prin Turcia, creând cel mai mare hub de gaz pentru Europa în Turcia", a  spus Putin la conferință. 

Dar, a continuat el, "asta e posibil doar dacă partenerii noștri sunt interesați de acest lucru și dacă există fezabilitate economică, desigur". 

Președintele rus numise de ceva vreme Turcia drept "cel mai de încredere partener" pentru livrările de gaze către Europa, dar chiar și în aceste condiții Ankara s-a arătat absolut surprinsă de propunerea rusă de ieri. 

Ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a declarat: "Este prima dată când auzim asta. Prin urmare este devreme pentru a face o evaluare. Acestea sunt lucruri care trebuie discutate".

Puțin a mai spus la conferință că este posibil că Gazprom să repare conductele Nord Stream, care au fost grav avariate de mai multe explozii pe 27 septembrie, dar că Europa și Rusia vor trebui în final să le decidă soarta.  

Purtătoarea de cuvânt a Guvernului german, Christiane Hoffmann a răspuns pentru presă spunând "frumoasă încercare!".

"Independent de posibila sabotare a celor două conducte, am văzut că Rusia nu mai este un furnizor de energie de încredere și că încă înainte de deteriorarea conductei Nord Stream 1 pe aceasta nu mai venea gaz", a completat aceasta. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.