În urma propunerii CEO-ului Tesla, Elon Musk, ca Taiwanul să fie transformat într-o zonă administrativă specială chineză, ministrul Apărării de la Taipei, Chiu Kuo-cheng, a declarat miercuri, 12 octombrie, că armata cu siguranță nu va mai cumpăra vehicule de la compania condusă de miliardarul american.
Într-un interviu acordat vineri, 7 octombrie, pentru Financial Times, cel mai bogat om din lume, fondatorul Tesla și SpaceX, a declarat despre conflictul din Taiwan că este inevitabil dacă nu se merge pe formula unei zone administrative speciale prin care insula guvernată acum democratic ar ajunge sub controlul Beijingului. Acesta s-a referit la formula aplicată deja în cazul Hong Kongului.
La sesiunea de miercuri a comitetului legislativ, oficialii taiwanezi din domeniul Apărării au declarat că armata a operat șapte vehicule electrice Tesla ce au fost utilizate pentru afaceri administrative uzuale, a raportat UDN.
Înainte de comentariile făcute de Musk, armata luase decizia de a dezactiva camerele care operau pe respective vehicule. Fiecare dintre mașini este echipată cu opt camere care transmit imagini înapoi către compania din Statele Unite.
Armata a precizat că decizia sa de a cumpăra vehiculele electrice s-a bazat pe politicile de mediu ale Guvernului, dar nu există acum în plan cumpărarea altor Tesla. Chiu a subliniat că, odată ce o achiziție provoacă îngrijorare sau disconfort, aceasta va fi oprită sau interzisă. (sursa: Taiwan News)
În ceea ce privește reacția Chinei referitoare la comentariile lui Musk despre Taiwan, trebuie menționat că Beijingul și-a schimbat poziția de la o zi la alta. Inițial, Beijingul a transmis că miliardarul "a încălcat o linie" în discutarea "problemei Taiwanului"
Ulterior, în loc să spună că remarcile lui Musk despre faptul că Taiwan va deveni o regiune administrativă specială a Chinei sunt "nepotrivite", Ministerul de Externe al Chinei a declarat duminică, 9 octombrie, că Taiwanul va avea un grad ridicat de autonomie după "reunificare".
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, Mao Ning, a fost citat afirmând inițial că "problema Taiwanului ține de politica internă a Chinei".
Ulterior, Beijingul și-a schimbat poziția, părând că este de acord cu Musk.
"Cu condiția ca suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare ale Chinei să fie garantate, Taiwanul se va bucura după reunificare de un grad ridicat de autonomie ca regiune administrativă specială", a zis Mao, potrivit CGTN.
Mao a adăugat că aducerea Taiwanului în rândurile Chinei nu ar dăuna intereselor altor țări, ci ar aduce mai multe oportunități pentru toată lumea și ar crea o regiune Asia-Pacific mai stabilă și mai prosperă, respectiv ar ajuta pacea mondială.
"Sperăm și suntem fericiți să vedem din ce în ce mai mulți oameni care înțeleg și sprijină reunificarea pașnică și formula – o țară, două sisteme", a mai spus Mao.
De asemenea, ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, i-a mulțumit lui Musk pentru propunerea formulată pe Twitter. Gang a sugerat că formula "o țară, două sisteme" este esențială pentru "rezolvarea problemei Taiwanului". (sursa: Taiwan News)