Varianta Rusiei privind modul în care a fost pregătită explozia de la Podul Kerci. Care sunt datele raportului FSB


  • ACP
  • Oct 12, 2022 17:51
  • 1305
Varianta Rusiei privind modul în care a fost pregătită explozia de la Podul Kerci. Care sunt datele raportului FSB

Centrul pentru Relații Publice al Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB) a dat un comunicat în care se arată cine ar fi organizat atacul de la 8 octombrie asupra podului peste strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia de Crimeea și cine ar fi fost executanții, conform informațiilor obținute de serviciile ruse de securitate.  

"S-a stabilit că organizatorul atacului terorist de pe podul din Crimeea a fost Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, prin șeful acesteia Kirill Budanov și alți angajați și agenți. Dispozitivul exploziv a fost camuflat în role cu folie de polietilenă pentru construcție, pe 22 de paleți cu o greutate totală de 22.770 de kilograme, care au fost trimise la începutul lunii august din portul Odesa către orașul bulgar Ruse, în baza contractului nr. 02/08/2022 între Translogistic UA LLC (Kiev) și Baltex Capital SA (Ruse). După aceea, marfa a mers din Bulgaria către portul Poti din Georgia, de unde a fost trimisă în Armenia, cu implicarea ucrainenilor Tsyurkalo Mihail Vladimirovici, Kovac Denis Olegovich și Solomko Roman Ivanovici. La operațiune au luat parte  și georgienii Inosaridze Sandro și un broker pe nume Levan, precum și cetățeanul armean Artur Terchanyan", a precizat FSB. 

FSB mai susține că vămuirea mărfii a avut loc în zilele 1- 3 ale lunii octombrie, în conformitate cu regulile Uniunii Economice Eurasiatice (EAEU), după care documentația a fost înlocuită, firma "GU AR Group" din Alaverdi, Armenia, devenind noul expeditor, iar firma "Lider" înregistrată în Moscova fiind indicată ca destinatar. Marfa a ajuns apoi pe 4 octombrie în Rusia, trecând granița cu Georgia pe la punctul de control Upper Lars, cu un camion DAF. Pe 6 octombrie, camionul a ajuns la o baza angro din Armavir, unde a fost descărcat, iar a doua zi documentele de încărcătură au fost schimbate din nou, cu asistența unui cetățean ucrainean, Zlob Vladimir Vasilievich, născut în 1987, și a încă cinci cetățeni ruși. De data aceasta a fost trecut în documente ca expeditoare a mărfii firma "TEK- 34" din Ulyanovsk, iar destinatarul o companie inexistentă din Republica Crimeea. Tot pe 7 octombrie paleții au fost încărcați în camionul cetățeanului rus Makhir Yusubov, născut în 1971, care a plecat apoi la Simferopol, iar pe 8 octombrie 2022, la ora 06.03, a avut loc explozia în timpul călătoriei pe podul Kerci din Crimeea.

În tot acest timp un ofițer al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina ar fi exercitat controlul asupra mișcării mărfurilor de-a lungul întregii rute și ar fi ținut legătura cu participanții la operațiune, folosind un număr virtual anonim achiziționat prin internet, precum și numărul ucraineanului Andreichenko Sergey Vladimirovich din Kremenchug.

"În acest moment, cinci cetățeni ai Rusiei, trei cetățeni ai Ucrainei și Armeniei, care au participat la pregătirea crimei, au fost reținuți în cadrul unui dosar penal", se mai spune în încheierea comunicatului FSB. (sursa: Novye Izvestia)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.