VIDEO Ministrul Apărării de la Chișinău s-a contrazis singur în decurs de câteva minute cu privire la rachetele rusești care au survolat spațiul aerian al R. Moldova: "Nu e clar dacă rachetele acestea nu pot devia" vs. "Era clar că nu ne vizează pe noi"


VIDEO Ministrul Apărării de la Chișinău s-a contrazis singur în decurs de câteva minute cu privire la rachetele rusești care au survolat spațiul aerian al R. Moldova: "Nu e clar dacă rachetele acestea nu pot devia" vs. "Era clar că nu ne vizează pe noi"

După ce trei rachete rusești au survolat luni, 10 octombrie, spațiul aerian al R. Moldova, ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, a avut o abordare halucinantă, spunând inițial că "pericolul e destul de mare pentru că noi nu cunoaștem scopul, ce direcție și ce poate viza" o asemenea rachetă, pentru ca apoi să afirme, total la polul opus, că "noi am analizat aproximativ direcțiile de deplasare și altitudinile și era clar că nu ne vizează pe noi" armele în cauză ale agresorilor de la Kremlin. De la a afirma că "pericolul e destul de mare, (...) nu e clar dacă rachetele acestea (...) nu pot devia" la a preciza că "era clar că nu ne vizează pe noi" este cale lungă. Astfel, ministrul Nosatîi a reușit să se contrazică singur în decurs de câteva minute. 

Redăm declarațiile făcute de Nosatîi la postul de televiziune Moldova 1:

Moderator: Vedem că războiul din Ucraina ne poate viza și pe noi în orice moment. Spațiul aerian al R. Moldova a fost încălcat și în primele zile ale războiului din țara vecină. Atunci spațiul aerian al țării a fost închis. Se poate întâmpla asta din nou în actualele circumstanțe? 

Anatolie Nosatîi: Da, desigur, ieșind din ultimele situații pot fi luate diferite măsuri care vor asigura securitatea națională. 

Moderator: Care e mecanismul de alertare în asemenea situații? Dispunem de radarele necesare? Armata noastră e dotată cu echipamentul corespunzător pentru a identifica astfel de ținte? Sau ne bazăm în mare parte pe vecinii noștri, ucrainenii sau românii? 

Anatolie Nosatîi: Armata e dotată cu sisteme de radiolocație, care ne permit depistarea și identificarea țintelor la diferite înălțimi și diferite distanțe. 

Moderator: Care a fost riscul real? Vedem dintr-un comunicat că a existat un anumit risc pentru aviația civilă din cauza acestor rachete ce au survolat spațiul nostru aerian. Care e riscul real? Au traversat aceste ținte spațiul aerian deschis? 

Anatolie Nosatîi: Da, desigur, orice încălcare a spațiului național aerian reprezintă un risc, un pericol pentru orice țintă zburătoare, fiindcă nu e coordonată în acel timp. Dar în general e o încălcare flagrantă a suveranității naționale pe cale aeriană, ceea ce e condamnat de către noi și de conducerea statului. Pericolul e destul de mare pentru că noi nu cunoaștem scopul, ce direcție și ce poate viza această țintă. 

Moderator: Dar aceste rachete au traversat spațiul deschis aerian? 

Anatolie Nosatîi: Da, sigur, în perioada 8:30-8:50 trei ținte au traversat teritoriul național în regiunea de est mai mult. 

Moderator: Armata rusă folosește de multe ori rachete vechi, chiar și de fabricație sovietică. Deci există riscul ca acestea să nu ajungă la ținta finală. 

Anatolie Nosatîi: Acesta reprezintă un pericol pe care l-am menționat că nu e clar dacă rachetele acestea sunt cu caracteristici tehnice și tactice conform destinației și nu pot devia de la cursul care a fost destinat și nu poate cădea undeva în timpul zborului. 

Moderator: Ce facem într-o asemenea situație? Să presupunem că o asemenea rachetă, o asemenea armă încetează să mai funcționeze și cade pur și simplu și provoacă o tragedie undeva în zonele populate ale țării. Ce facem într-o asemenea situație? Cum îi alertăm? Cum îi mobilizăm? 

Anatolie Nosatîi: Cu regret, într-adevăr impactul acestor rachete e foarte mare și noi putem să-l vedem din emisiunile care sunt acum din Ucraina și pagubele care sunt aduse pentru infrastructură și populație. Ce ține de noi, noi am analizat aproximativ direcțiile de deplasare și altitudinile și era clar că nu ne vizează pe noi, dar totuși noi le urmărim cu atenție și analizăm care ar fi impactul asupra teritoriului nostru. 

Vedeți primele 5 minute din emisiune:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.