VIDEO În pofida gravității situației, Iohannis NU cere demiterea lui Dîncu și se rezumă la o simplă declarație: "Doar Ucraina va decide când, cum și ce negociază!"


VIDEO În pofida gravității situației, Iohannis NU cere demiterea lui Dîncu și se rezumă la o simplă declarație: "Doar Ucraina va decide când, cum și ce negociază!"

Președintele României, Klaus Iohannis, a reacționat marți, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Cotroceni, cu privire la declarațiile scandaloase făcute de ministrul Apărării, Vasile Dîncu, care afirmase că negocierile reprezintă singura șansă pentru încheierea războiului din Ucraina. Klaus Iohannis l-a îndemnat pe Vasile Dîncu să citească mai des presa pentru a afla care e poziția României și anume că "doar Ucraina va decide când, cum și ce negociază". Însă, în pofida gravității declarațiilor făcute de ministrul PSD al Apărării, Iohannis nu a solicitat demiterea acestuia. 

"În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război. Și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, cum și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, e poziția oficială a UE. Probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei pentru a afla aceste poziții", a zis Iohannis. 

Mai mult, președintele a fost ezitant și s-a făcut inițial că nu înțelege întrebarea pusă de jurnalistul Cristi Citre (g4media) cu referire la poziția ministrului Dîncu, așa cum puteți vedea în următorul video de la 27:40:


Declarația cu iz rusesc a ministrului român al Apărării a stârnit inclusiv reacția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit Ukrainska Pravda.

"Astăzi vreau să adresez acest apel al meu celor din lume care sunt supuși manipulărilor rusești cu privire la presupuse negocieri, despre presupunerile că numai negocierile pot pune capăt acestui crud război terorist rusesc. Dorește statul terorist pace? Evident că nu. O dovedește în fiecare zi și în fiecare noapte", a precizat Zelenski. 

Președintele Ucrainei a subliniat inclusiv faptul că "teroarea constantă împotriva populației civile este respingerea evidentă de către Rusia a negocierilor reale".  

"Când cineva vrea negocieri, el nu face asta. Dar când cineva este terorist, face exact asta. Ajută negocierile cu adevărat la învingerea terorii? Acum fiecare trebuie să răspundă sincer la această întrebare pentru el însuși", a mai afirmat Zelenski. 

Ce spusese Dîncu în urmă cu câteva zile la Prima TV, conform g4media: "Războiul va mai continua (…) singura șansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Țările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanții de securitate și o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să își permită, să-și asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică".

Ulterior, USR a anunțat că îl cheamă în Parlament pe Dîncu pentru a oferi explicații în legătură cu declarațiile prin care creează prejudicii României.

"Grupul USR din Camera Deputaților a depus o solicitare la Biroul Permanent pentru ca ministrul Vasile Dîncu să fie chemat la „Ora Guvernului”, pentru a da explicații cu privire la declarațiile recente prin care amplifică propaganda rusească și aduce prejudicii parteneriatelor României cu UE și NATO.

'Nu este prima dată când ministrul Apărării își dovedește din plin incompetența, dar ultimele declarații, potrivit cărora NATO și SUA trebuie să negocieze cu Rusia, pentru că politicienii ucraineni nu-și pot asuma pierderi de teritorii, le întrec pe toate. Înțelegem că PSD – asemenea celorlalte partide din vechea clasă politică - este plin de trompete rusești, dar este inacceptabil ca ministrul român al Apărării să manifeste public poziții disonante cu partenerii europeni și internaționali. Îl așteptăm pe domnul Dîncu să explice în Parlament de ce îmbrățișează tot mai des retorica Kremlinului, cum îi așteptăm și pe domnii Ciucă și Ciolacu să ia atitudine față de prestația tot mai lamentabilă a ministrului Vasile Dîncu', declară Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

USR a depus solicitare ca ministrul Dîncu să participe la 'Ora Guvernului' în data de 17 octombrie", a transmis USR în cadrul unui comunicat. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.