Bani mânjiți cu sânge: Bugetul Rusiei, pompat zilnic de UE cu o sumă colosală prin importarea de combustibili fosili


  • ACP
  • Oct 11, 2022 14:00
  • 1255
Bani mânjiți cu sânge: Bugetul Rusiei, pompat zilnic de UE cu o sumă colosală prin importarea de combustibili fosili

Potrivit unui raport al Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) din Helsinki, publicat pe 4 septembrie, Uniunea Europeană a rămas cel mai mare importator de petrol din Rusia, în pofida faptului că astfel e susținut substanțial bugetul statului agresor, exporturile de combustibili reprezentând peste o cincime din PIB-ul său.  

Deși în cazul gazelor naturale ruse Ungaria a rămas singura țară importatoare din Uniunea Europeană, iar importurile de cărbune din Rusia au fost total interzise din august, în ceea ce privește importurile de petrol lucrurile stau cu totul altfel. Blocul european cumpără în continuare mai mult petrol din Rusia decât China, deși țara comunistă și-a crescut masiv achizițiile de petrol rusesc, precum de altfel și India, Turcia, respectiv Malaezia, conform CREA.

În total, UE a importat combustibil rusesc în valoare de peste 100 de miliarde de euro de la începutul războiului din Ucraina și continuă să importe zilnic combustibili fosili din Rusia în valoare de aproximativ 260 de milioane de euro.

Chiar dacă exporturile de combustibili fosili din Rusia au scăzut cu aproximativ o treime în volum de la începutul invaziei din Ucraina, prețurile ridicate ale energiei au reușit să susțină în continuare destul de bine veniturile bugetului Rusiei. Astfel, conform unui raport CREA din august "creșterea prețurilor la combustibilii fosili înseamnă că veniturile actuale ale Rusiei sunt cu mult peste nivelul anilor anteriori, în ciuda reducerilor volumelor de export din acest an".  (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.