Urmare a bombardamentelor rusești, Ucraina NU va mai livra energie electrică R.Moldova, care rămâne dependendă de separatiștii ruși din așa-zisa Transnistria


Urmare a bombardamentelor rusești, Ucraina NU va mai livra energie electrică R.Moldova, care rămâne dependendă de separatiștii ruși din așa-zisa Transnistria

Ucraina oprește exportul de energie electrică începând cu 11 octombrie, după seria de bombardamente care au afectat sistemul energetic al țării. Potrivit Timpul.md, decizia, luată pentru a asigura stabilitatea acestuia, va afecta mai multe țări, printre care și Republica Moldova, care importă până la 30% din energia electrică necesară.

Potrivit rbc.ua, care face trimitere la Ministerul ucrainean al Energiei, atacurile din 10 octombrie, au lovit centralele termice și substațiile electrice, ceea ce forțează Ucraina să își sisteze exporturile de energie electrică, în vederea stabilizării propriului sistem electric.

Publicația ucraineană scrie că până în prezent, Ucraina a exportat energie electrică în Moldova și Polonia, ajutând Europa să înlocuiască gazul rusesc ca sursă de producție a energiei electrice și contribuind la stabilitatea sistemului energetic european.

„Iată de ce Rusia distruge sistemul nostru de energie, ucide posibilitatea Ucrainei de a exporta electricitate”, a declarat ministrul Herman Galușcenko.

Amintim că cel puțin 11 persoane au decedat și alte 64 au fost rănite în urma bombardamentului rusesc din dimineața zilei de 10 octombrie curent. Bilanțul provizoriu al autorităților ucrainene menționează și lipsa curentului electric în patru regiuni ale țării.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.