Ucraina recunoaște oficial că Rusia a ocupat teritoriile nordice ale Japoniei. Rezoluția votată de Parlamentul de la Kiev


Ucraina recunoaște oficial că Rusia a ocupat teritoriile nordice ale Japoniei. Rezoluția votată de Parlamentul de la Kiev

Un total de 287 de deputați ucraineni au votat în favoarea acestei rezoluții.  Parlamentul ucrainean și-a exprimat sprijinul pentru poziția Japoniei cu privire la teritoriile sale nordice și a recunoscut că acestea se află sub ocupație rusă.

Conform unian.net și jurnalistei ucrainene Таня Поляковская, 287 de deputați au votat în favoarea rezoluției. 

Este vorba de rezoluția "Cu privire la apelul Verchovney Rade (Rada Supremă) către comunitatea internațională referitor la teritoriile nordice ale Japoniei" (nr. 8108).

În apel, Parlamentul ucrainean își exprimă sprijinul pentru poziția Japoniei cu privire la teritoriile sale nordice și recunoaște că aceste teritorii sunt în continuare ocupate de Rusia. Rada Supremă solicită comunității internaționale să continue să ia toate măsurile posibile pentru legalizarea statutului teritoriilor nordice ale Japoniei.

În plus, Rada Supremă solicită Organizației Națiunilor Unite, Parlamentului European, Adunărilor Parlamentare ale Consiliului Europei, NATO, OSCE, GUAM și parlamentelor naționale ale țărilor străine să sprijine în mod consecvent și să ia măsuri adecvate pentru a rezolva statutul teritoriilor nordice ale Japoniei.

Decretul intră în vigoare de la data adoptării sale.

Insulele Kurile: ce se știe despre conflictul dintre Federația Rusă și Japonia

Insulele Kuril aparțin din punct de vedere administrativ regiunii Sakhalin din Rusia. Cu toate acestea, Japonia îl consideră teritoriul său deoarece a fost anexat ilegal de către URSS după cel de-al Doilea Război Mondial, exact ca și exclava Kaliningrad. 

În luna iunie a acestui an, Japonia și Rusia au făcut "schimb" de sancțiuni, ultima refuzând în mod ostentativ să mai readucă în discuție problema Insulelor Kurile considerând-o drept un ,,subiect închis”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.