Putinismul e boală incurabilă pentru Merkel. Fostul cancelar german spune că o pace durabilă poate fi atinsă doar cu ajutorul statului agresor


Putinismul e boală incurabilă pentru Merkel. Fostul cancelar german spune că o pace durabilă poate fi atinsă doar cu ajutorul statului agresor

Fostul cancelar german, putinista Angela Merkel, a declarat joi că o pace durabilă în Europa poate fi atinsă doar prin implicarea Rusiei. 

În timpul discursului pe care l-a susținut la o ceremonie dedicată celei de-a 77-a aniversări a ziarului Suddeutsche Zeitung din München, Merkel a afirmat că Războiul Rece va continua până în acel moment în care se va ajunge la o pace durabilă cu ajutorul Rusiei.

De asemenea, fostul cancelar a subliniat că situația actuală din Ucraina reprezintă un "punct de cotitură", adăugând totodată că mesajele președintelui rus Vladimir Putin trebuie luate foarte în serios.

"Toți suntem sfătuiți să luăm cuvintele în serios, mai degrabă decât să le clasificăm drept un bluff încă de la început", a spus Merkel.

"A lua în serios cuvintele, nu a le respinge de la început ca fiind un bluff, ci a le trata ca atare nu reprezintă nicidecum un semn de slăbiciune, ci un semn de înțelepciune politică – o înțelepciune care ajută atât la menținerea spațiului de manevră sau, cel puțin la fel de important, cât și chiar la dezvoltarea altora noi", a mai precizat aceasta. 

Săptămâna trecută, pe fondul scurgerilor de gaze din Nord Stream, Merkel a subliniat necesitatea de a se colabora cu Moscova pentru a se găsi o formulă de arhitectură de securitate paneuropeană. 

Merkel a încercat să îmbunătățească relațiile cu Rusia și a sprijinit proiectul gazoductului Nord Stream-2. Ea a menționat, de asemenea, că Germania, în prezent, "nu are niciun motiv să fie mulțumită", adăugând că această criză ar putea fi depășită cu suficientă forță și încredere în sine. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.