Suspectat în mod legitim de PLAGIAT, ministrul Lucian Bode amenință presa ca într-o țară din lumea a treia. De ce NU există niciunde cartea în care Bode și-a publicat teza de doctorat? Ce are de spus secretarul general adjunct al PNL, fostul ”jurnalist” Silviu Mănăstire, despre atacul milițianului liberal de la Interne?


Suspectat în mod legitim de PLAGIAT, ministrul Lucian Bode amenință presa ca într-o țară din lumea a treia. De ce NU există niciunde cartea în care Bode și-a publicat teza de doctorat? Ce are de spus secretarul general adjunct al PNL, fostul ”jurnalist” Silviu Mănăstire, despre atacul milițianului liberal de la Interne?

Ministrul de Interne – l-am numit pe Lucian Bode – este unul dintre principalii păpușari impuși de Klaus Iohannis în conducerea reșapată a PNL. Secretar general al PNL, Bode joacă în tandem cu premierul-general Nicolae Ciucă, doctor acuzat de plagiat, recent făcut scăpat, procedural, de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, plagiator prolific și apărător de plagiatori (cu sau fără epoleți). 

Suspectat în mod legitim că și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat, milițianul Bode a ieșit la rampă și a amenințat întreaga presă că cine se va lua de doctoratul lui va avea de-a face cu el și cu instanțele de judecată. Halal ministru a pus Iohannis la Interne, o reală voce a României așa-zisă ”educată”. În loc să își pună doctoratul la dispoziția tuturor celor interesați, așa cum ar face un om corect care l-a redactat de o manieră cinstită, pentru a clarifica total problema, Bode se pretează să amenințe jurnaliști, dă cu pumnul în masă și spumegă chestii.

Oare fostul ”jurnalist” Silviu Mănăstire, ex-propagandist PSD-ist – adus de Lucian Bode în funcția de secretar general adjunct a PNL, din rațiuni care ne exced dar pe care le înțelegem prea bine, nu are nimic de spus cu privire la atacul primitiv pe care Bode îl lansează la adresa presei independente?   

Oare de ce ministrul Lucian Bode și-a publicat prețioasa lucrare de doctorat sub forma unei cărți care nu poate fi găsită niciunde?

În cele ce urmează vă prezentăm explicațiile postate pe Facebook de jurnalista Emilia Șercan privind aspectele puțin spus dubioase pe care le ridică doctoratul liberalului vremelnic de la Interne: 

”L-am văzut mai devreme pe doctor Lucian Bode cu bărbia tremurândă de nervi pe lumea rea și pricinoasă care îl acuză că și-a secretizat teza de doctorat, munculița lui intelectuală. 

Cum știu mai bine decât doctor Bode cum stau lucrurile cu teza sa de doctorat, dați-mi voie să vă spun eu. 

1. Așa cum cere legea din România, după susținerea publică, o copie a unei teze de doctorat se trimite la Biblioteca Națională și la biblioteca universității sau facultății unde a fost susținută lucrarea. 

2. Teza lui dr. Bode se află la Biblioteca Națională, însă nu poate fi consultată pe hârtie, ci numai în format digital, pentru că din 2016 consultarea tezelor pe hârtie a fost interzisă. 

3. Teza lui dr. Bode este digitalizată pentru că eu am cerut acest lucru și poate fi consultată pe un calculator fără acces la internet. Fotografierea ecranului cu prețioasa creație științifică este interzisă. 

4. Din 2020 este funcțional Registrul național al tezelor de doctorat, unde sunt accesibile toate tezele de doctorat susținute după 2016, cu excepția celor pentru care autorii au cerut publicarea sub formă de carte în decurs de doi ani de la susținerea publică. 

5. Este și cazul lui dr. Bode, care a optat să își publice valoroasa teză de doctorat într-o carte în 2021, cu același titlu ca teza: „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”. E, n-ați fi zis, nu? 

Și de aici încolo începe partea frumoasă. 

6. Doctor Bode a zis în seara asta că a trimis prețioasa sa lucrare științifică, publicată sub formă de carte, la Biblioteca Central Universitară (BCU) a Universității „Babeș-Bolyai” și la Biblioteca Națională, dar ce să vezi? Cartea nu există la raft nici la BCU în Cluj, și nici la Biblioteca Națională. 

7. Recent am întrebat la Biblioteca Națională dacă editura unde a apărut cartea i-a trimis, așa cum cere legea bibliotecilor, în număr de 7 exemplare. Răspunsul primit, sub semnătura directorului Adrian Cioroianu, spune așa: ‹În prezent, titlul nu este disponibil utilizatorilor, deoarece nu a fost încheiat procesul de prelucrare a titlului și a exemplarului destinat colecțiilor curente ale Bibliotecii Naționale a României›”

8. Eu mă întreb, dar întreb și public cât poate dura prelucrarea unei cărți ca să ajungă la cititori și, mai ales, cât ia prelucrarea cărții cu știința lui dr. Bode, ca acuș’ se fac doi ani de la publicarea ei...

9. Am intrat în seara asta și pe catalogul online de la BCU Cluj și ce să vezi, cartea cu știința lui dr. Bode nu este disponibilă cititorilor nici acolo. 

10. Dr. Bode l-a avut coordonator de doctorat pe Adrian Ivan, rectorul de la Academia SRI, iar editura unde a publicat cartea care nu este disponibilă în nicio bibliotecă din România, l-a avut, în trecut ca asociat pe același Adrian Ivan. Vorba aia, lume mică, mese puține. 

11. Nu-i așa că atunci când vă uitați la dr. Bode se citește în privirea lui profunzimea cunoașterii domeniului energetic, mai ales acum, în plină criză mondială a energiei și resurselor de petrol și gaze? 

Las în comentarii link-uri către Biblioteca Națională și BCU Cluj unde se vede că doar teza de doctorat este disponibilă la cele două instituții, însă nu și prețioasa carte, care NU E SECRETIZATĂ! 

Și dacă mai zice cineva vreodată că e secretizată teza/cartea, dr. Bode a amenințat în seara asta că îl chemă la cremenal”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.