Debandadă la Moscova între oficialii de rang înalt: "Să încetăm să mințim!". Rapoartele lui Șoigu referitoare la desfășurarea războiului din Ucraina, contestate aprig de un general rus cu funcție de conducere în Parlament


Debandadă la Moscova între oficialii de rang înalt: "Să încetăm să mințim!". Rapoartele lui Șoigu referitoare la desfășurarea războiului din Ucraina, contestate aprig de un general rus cu funcție de conducere în Parlament

Andrei Kartapalov, general-colonel în retragere și președinte al Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat a Rusiei, le-a cerut oficialilor din Ministerul Apărării să raporteze adevărul despre evoluțiile de pe câmpul de luptă din Ucraina, subliniind că personalitățile de rang înalt trebuie "să nu mai mintă".

"În primul rând, trebuie să încetăm să mințim. Am adus în discuție acest lucru de multe ori înainte... Dar cumva se pare că mesajul nu ajunge la personalitățile de rang înalt", a declarat Andrei Kartapolov într-un interviu acordat prezentatorului TV Vladimir Soloviov.

Potrivit lui Kartapolov, toate orașele de graniță din regiunea rusească Belgorod sunt practic distruse, însă rușii nu află despre asta din rapoartele Ministerului Apărării, ci de la alți exponenți. 

"Orașul nostru rus Valuyki (din regiunea Belogorod situată lângă granița cu Ucraina - n.red.)... este sub foc constant. Aflăm despre asta de la tot felul de oameni, de la guvernatori, canale Telegram, corespondenții noștri de război. Dar de la nimeni altcineva", a mai zis acesta. 

"Rapoartele Ministerului Apărării nu se schimbă în ceea ce privește conținutul. Se spune că trupele ruse au distrus 300 de rachete, au ucis naziști și nimic altceva. Dar oamenii știu. Oamenii noștri nu sunt proști. Ei pot vedea că nu se consideră necesar să li se spună măcar o parte din adevăr, cu atât mai puțin totul. Asta nu este deloc bine. Ar putea duce la o pierdere a credibilității", a continuat Kartapolov, reiterând de altfel acuzațiile false privind nazismul ce au fost lansate de dictatorul rus Vladimir Putin pentru a-și justifica războiul contra Ucrainei. (sursa: CNN)

"Citeam rapoarte din 1941 de la Biroul Sovietic de Informare, când germanii au pătruns la Moscova. Au spus deschis că ne retragem. Iar în fiecare raport se spunea că brigada X a reușit ceva, că piloții noștri au distrus atât, că pierderile noastre au fost atâtea. Astfel oamenii au înțeles pericolul, au înțeles că inamicul era pe pământul nostru. Un inamic este pe pământul nostru și acum", a mai spus Kartapolov pe parcursul emisiunii Soloviov Live.

În ceea ce-l privește pe Andrei Kartapolov, reamintim că este oficialul rus care spunea în august despre copiii din teritoriile ocupate de Kremlin în Ucraina că ar trebui să fie trimiși la școlile militare din Rusia, ca o modalitate de a consolida controlul Moscovei.

Acesta a declarat despre copiii ucraineni că au fost spălați pe creier, motiv pentru care Rusia trebuie să-și îndrepte atenția asupra lor.

"Sunt multe probleme acolo, cu siguranță. Cea mai mare problemă astăzi sunt oamenii", a spus Kartapolov în timp ce reflecta asupra războiului din Ucraina.

"E vorba și despre copii. Copiii reprezintă categoria care a fost cea mai maltratată de ticăloșii naziști și bandiți care pur și simplu le-au spălat creierul", a mai spus acesta.

"Dacă vrem ca aceste teritorii să fie alături de noi, pentru ca ele să aibă un viitor ca parte a Federației Ruse, atenția noastră nu ar trebui să se concentreze mai întâi pe veterani. Toată lumea se confruntă cu dificultăți, dar trebuie să ne concentrăm pe copii. Poate că în școlile noastre de cadeți din Suvorov, Nakhimov, ar putea exista programe de înscrieri suplimentare și am putea trimite acești copii acolo", a precizat Kartapolov.

"Poate că instituțiile de învățământ superior din Moscova și altele din țară ar trebui să pregătească locuri suplimentare pentru studenții ucraineni, care ar putea fi înscriși la buget, în cămine gratuite", a completat acesta.

"Astăzi, ei nu pot plăti nimic pentru educația lor, iar noi trebuie să facem asta, căci astfel oamenii vor crede că suntem serioși", a mai zis Kartapolov.

Comentând propunerea lui Kartapolov, Julia Davis, jurnalistă care monitorizează spațiul media rusesc, a precizat pe Twitter: "Niciun cuvânt despre a le cere permisiunea părinților sau chiar de a asculta dorințele copiilor". (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.