Alternativa Dreaptă a inițiat un proiect de lege ce vizează implementarea votului electronic


Alternativa Dreaptă a inițiat un proiect de lege ce vizează implementarea votului electronic

Deputatul Alternativa Daniel Gheorghe Rusu a anunțat miercuri depunerea unui proiect de lege care vizează implementarea votului electronic, scopul inițiativei fiind inclusiv cel de a combate problema reprezentată de absenteismul la scrutinurile electorale. 

"Prevederile acestei legi reglementează modul de organizare și de desfășurare a exercitării în mod electronic a dreptului de vot în scopul facilitării procedurii de votare pentru cetățenii români oriunde s-ar afla aceștia. Știm bine că la fiecare scrutin electoral, mai ales la ultimele scrutinuri electorale, absenteismul la vot a fost în prim planul știrilor tuturor televiziunilor și tuturor trusturilor media. Așadar, am gândit acest proiect legislativ. Nu am inventat noi acest procedeu, dar pur și simplu ne-am gândit că este de bun augur și e oportun acest proiect legislativ privind organizarea votului electronic. Prin votul electronic se înțelege foarte clar că o mare masă de oameni, care până acum, din varii motive, nu se prezentau la vot, fie că nu ajungeau la oficiile consulare din străinătate sau la ambasade, fie că ar fi comozi, fie că serviciul nu le-ar permite (din cauza programului - n.red.), acum, prin această lege, vor avea posibilitatea să se prezinte la vot și, în consecință, aleșii care vor rezulta în urma votului vor avea o reprezentativitate sporită în fața cetățenilor. Așa s-a întâmplat în foarte multe țări europene, că vorbim de Norvegia, de Suedia, de Austria, de asemenea putem face referire la continentul australian ori la Canada. Putem vorbi și despre Estonia, o țară care, precum a noastră, vine din fostul spectru sovietic. Iată că încet, cu pași timizi, aducem această inițiativă și la noi în țară pentru ca parlamentarii să se îndrepte către ceea ce e normal într-o societate de drept care se dorește a fi tot mai mult digitalizată. Am făcut referire la Estonia. În legătură cu Estonia citisem de curând că este una dintre țările cele mai digitalizate. Din cele spuse de ministrul Digitalizării din această țară, doar divorțul și căsătoria nu sunt digitalizate, în rest orice cetățean are posibilitatea să acceseze prin intermediul device-urilor toate serviciile de bază pe care le poate oferi societatea. Sperăm să găsim o deschidere suficient de puternică pentru ca acest proiect legislativ să treacă de votul Camerei Deputaților și Senatului, iar începând cu alegerile din 2024 să poată fi și implementat", a declarat acesta pe parcursul unei conferințe de presă susținute la Parlament. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.