Ministrul lituanian al Apărării: Negocierile pe tema aderării Ucrainei la NATO trebuie să înceapă imediat! Occidentul nu poate rămâne în aceeași poziție în care a fost la începutul războiului!


Ministrul lituanian al Apărării: Negocierile pe tema aderării Ucrainei la NATO trebuie să înceapă imediat! Occidentul nu poate rămâne în aceeași poziție în care a fost la începutul războiului!

Ministerul lituanian al Apărării face eforturi pentru ca negocierile privind aderarea Ucrainei la NATO să înceapă imediat, în pofida războiului pe care forțele ucrainene îl duc împotriva invadatorilor ruși. 

Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, a declarat sâmbătă că Ucraina va avea "sprijinul necondiționat al națiunii sale, chiar dacă pare a fi un obiectiv de neatins (cel al aderării rapide al NATO - n.red.)”, potrivit Baltic Times.

"Cheia nu sunt procedurile simplificate de admitere în NATO aplicate în cazul Suediei și Finlandei, ci consensul a 30 de țări că Ucraina poate fi admisă în NATO și că procesul în sine trebuie să înceapă, în pofida războiului", a spus Anusauskas.

Sprijinul Lituaniei în acest sens vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a formulat vineri o cerere de aderare rapidă a Ucrainei la NATO, asta la doar câteva ore după ce dictatorul Vladimir Putin a anunțat anexarea a patru regiuni din Ucraina.

Este puțin probabil ca NATO să accepte intrarea Ucrainei în alianță în condițiile în care țara în cauză se află în stare de război, asta pentru că aderarea ar obliga națiunile membre să apere în mod militar Ucraina împotriva Rusiei, ceea ce ar putea declanșa un război mondial. 

Aderarea la NATO necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 30 de națiuni membre.

În pofida repercusiunilor ce ar putea apărea ca o consecință a aderării Ucrainei la NATO în acest context tulbure, Anusauskas a precizat că Occidentul "nu poate rămâne în aceeași poziție în care a fost la începutul războiului".

"Garanțiile de securitate pentru Ucraina trebuie sporite acum!", a spus acesta.

În timp ce unele națiuni au ezitat să adopte o linie mai dură împotriva lui Putin, țările baltice precum Lituania au acționat rapid contra Kremlinului, invocând paralele între al Doilea Război Mondial și evenimentele de astăzi din Europa de Est.

"Aceste evenimente din Ucraina urmăresc îndeaproape scenariul care a fost încercat în Țările Baltice în 1940", a declarat Anusauskas pentru Reuters în weekend, referindu-se la încorporarea Lituaniei în Uniunea Sovietică. 

"Există autodeterminarea falsă, există ceremonia festivă de la Kremlin, iar apoi anexarea", a continuat acesta. 

"Conform acestui scenariu, ceea ce urmează este teroarea și exploatarea resurselor locale. Resursele locale sunt în acest caz oamenii, care după anexare vor fi trimiși să moară în război", a mai zis Anusauskas. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.