Un sondaj secret realizat de Guvernul rus scoate la iveală atitudinea extrem de negativă a majorității cetățenilor ruși față de mobilizarea parțială declarată de dictatorul Vladimir Putin la sfârșitul lunii trecute.
Aceste date provin de la o sursă din sfera serviciilor ucrainene de informații, a precizat Oleksandr V. Danylyuk, șef al Centrului pentru Reforme în Apărare, respectiv coordonator al platformei interdepartamentale pentru combaterea amenințărilor hibride, care operează în cadrul cooperării Ucraina-NATO.
"52% dintre respondenți au o atitudine negativă față de mobilizare, 35% au o atitudine neutră, iar 13% o văd într-o lumină pozitivă. În același timp, marea majoritate a respondenților ce au o atitudine pozitivă față de mobilizare nu au rude apropiate care să fi fost chemate pentru a servi în armată", a spus expertul.
"Vorbind despre principalele motive de nemulțumire cu privire la mobilizare, militarii mobilizați menționează lipsa echipamentelor și medicamentelor necesare pe front, armele defecte și starea precară a acestora, respectiv lipsa pregătirii, inclusiv a persoanelor care nu au mai servit niciodată în armata", a rezumat Danylyuk.
Trebuie reamintit în acest context că pe parcursul discursului în care a anunțat mobilizarea, Vladimir Putin a promis că vor fi trimiși în prima linie numai militari rezerviști. Cu toate acestea, nu sunt stabiliți parametri clari de mobilizare în decretul în cauză, motiv pentru care aproape oricine poate fi chemat în armată, cu excepția lucrătorilor din industria apărării.
Familiile celor mobilizați se plâng că toată lumea urmează să fie trimisă în Ucraina, inclusiv cei care nu au servit niciodată în armată, cei care au suferit intervenții chirurgicale, au suferit un infarct miocardic, un accident vascular cerebral, respectiv cei care suferă de diabet sever. (sursa: Ukrinform)