Rebecca Grant, expertă americană în probleme de securitate națională, precizează, într-o analiză pentru Fox News, că dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat anexarea a patru regiuni ucrainene - Herson, Zaporojie, Lugansk și Doneţk - mai mult pentru a vinde o pseudovictorie publicului din Rusia, întrucât pe front situația nu se schimbă de fapt cu nimic.
Experta americană în securitate mai scoate în relief că, din punct de vedere tactic, anexarea respectivelor regiuni ucrainene "nu crește șansa unei detonări a armelor nucleare de către Rusia".
Mai mult, aceasta consideră că Putin "se împușcă în picior" furând cele patru regiuni ucrainene, întrucât nu i-a mai lăsat președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, decât varianta de a lupta, fiind pusă pe butuci orice idee de negociere.
Redăm analiza completă realizată de Rebecca Grant:
"În urma votului încheiat sub presiunea armelor, Kremlinul spune că de la 87% până la 99% dintre alegătorii din zonele ocupate Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson vor să se alăture Rusiei.
Este o farsă, desigur. Putin încearcă să înghețe conflictul și să păstreze Donbasul, unele porturi de la Marea Neagră și să protejeze accesul în Crimeea.
Dar Putin se împușcă în picior furând aceste teritorii. Anexând cele patru regiuni, Putin nu-i lasă lui Zelenski de ales decât să continue să lupte. Anexarea înseamnă că 'nu este nimic de discutat cu acest președinte al Rusie', a spus Zelenski miercuri adresându-se Consiliului de Securitate al ONU.
Trebuie să vedeți această mișcare a lui Putin așa cum este ea în realitate: o altă încercare disperată de a opri sprijinul militar care ajută Ucraina să învingă Rusia.
În acest moment, nu există niciun motiv politic sau militar pentru ca Zelenski să acorde atenție anexării lui Putin. Liderii europeni nu o fac. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania 'nu va accepta niciodată' referendumul, iar ministrul de Externe Annalena Baerbock a denunțat faptul că 'oamenii au fost scoși din case sau de la locul de muncă' sub amenințarea armei 'pentru a vota în urne de sticlă'.
Din punct de vedere militar, forțele ruse nici măcar nu controlează tot teritoriul pe care Putin îl smulge. Atacurile constante ale Ucrainei nu se vor opri și nici măcar nu vor încetini doar pentru că Putin a organizat un vot fals și a susținut un discurs la Moscova. Ucraina recucerește teritoriu acolo unde Rusia a înregistrat câștiguri în timpul verii. Deși au un drum lung de parcurs, forțele Ucrainei au inițiativa și continuă tactica de succes de a lovi în adâncime liniile de aprovizionare și de apărare ale Rusiei.
Deci de ce a făcut-o? Se poate doar concluziona că Putin joacă în fața unui public rusesc intern – minus cei 180.000 de ruși care au fugit deja din țară după convocarea militară din 21 septembrie.
Putin are, de asemenea, o fixație bizară asupra alegerilor trucate. Putin a ieșit din cea mai recentă realegere din Rusia în 2018 cu 76% din voturi. Desigur, a ajutat faptul că liderul opoziției Alexei Navalnîi a fost exclus din cursă. Pe locul doi a fost 'milionarul comunist Pavel Grudinin', după spusele BBC, care a obținut 12%.
Scrutinurile electorale ale lui Putin nu păcălesc pe nimeni, iar Europa nu șovăie în ceea ce privește sprijinul său pentru Kiev, respectiv opoziția față de Rusia. De fapt, alegerile trucate vor enerva cel mai mult Franța și Germania, care au încercat ani de zile să obțină o încetare a focului și alegeri reale în Donbas prin Acordul de la Minsk de după bătăliile din 2014-2015.
Din păcate, Putin are o serie groaznică de planuri pentru cele patru regiuni. El a trimis deja birocrați ruși de încredere, a instalat sisteme fiscale rusești și a schimbat programa școlară, potrivit lui Mykhailo Minakov de la Institutul Kennan al Centrului Wilson. Putin a asociat orașe din Rusia cu orașele din cele patru teritorii pentru 'reconstrucție'. Înfrățirea Sankt Petersburgului cu Mariupol ca oraș soră este cinică, sinistră și scandaloasă.
Unii vor spune că Putin extinde și o 'umbrelă nucleară' peste zonele anexate. Uitați asta! Forțele speciale ucrainene au lovit în aprilie zonele de aprovizionare rusești de peste graniță, lângă Belgorod.
Oficialii americani au spus în mod repetat că nu există restricții atunci când forțele Ucrainei lovesc teritoriul ucrainean ocupat de forțele ruse. Apropo de asta, sper să văd cât mai curând posibil atacuri noi ale Ucrainei asupra țintelor militare rusești din Crimeea.
Din punct de vedere tactic, anexarea nu crește șansa unei detonări a armelor nucleare de către Rusia. Da, ați citit bine. În acest moment, Putin nu are sprijinul intern pentru a risca folosirea armelor nucleare. De asemenea, folosirea armelor nucleare nu îi va aduce vreun câștig pe câmpul de luptă. Totodată, Putin trebuie să promoveze acapararea de teritorii ucrainene drept o victorie și, la naiba, dacă el spune că câștigă, atunci nu este nevoie de arme nucleare, nu?
Ceea ce trebuie să facă SUA și aliații este să susțină în continuare operațiunile militare ale Ucrainei. Scoaterea la iveală a atrocităților rusești – cel mai recent în cazul Izium – i-a dat lui Zelenski o justificare amplă pentru a da afară Rusia din fiecare centimetru pătrat al Ucrainei.
'Anexarea este genul de mișcare care îl pune singur împotriva întregii umanități', a spus Zelenski despre Putin. Încă o dată, Zelenski se ridică la nivel moral, adună sprijin internațional și păstrează inițiativa".