Zeci de mii de bărbați ruși se căznesc să fugă în Georgia, țară pe care Rusia a invadat-o în 2008, săvârșind genocid. Cu toții poartă răspunderea morală pentru crimele comise de Rusia în Ucraina, R.Moldova, Georgia, Caucaz, Siria și prin alte părți ale planetei. Fie au votat putinismul ani în șir, fie au tăcut în fața gropilor comune


Zeci de mii de bărbați ruși se căznesc să fugă în Georgia, țară pe care Rusia a invadat-o în 2008, săvârșind genocid. Cu toții poartă răspunderea morală pentru crimele comise de Rusia în Ucraina, R.Moldova, Georgia, Caucaz, Siria și prin alte părți ale planetei. Fie au votat putinismul ani în șir, fie au tăcut în fața gropilor comune

La frontiera ruso-georgiană se derulează o adevărată criză umanitară. Mii și mii de bărbați ruși se îmbulzesc din toate zonele țării, fugind de mobilizarea lui Putin, înspăimântați că își vor lăsa ciolanele prin stepele Ucrainei. De notat că se căznesc să fugă în Georgia, țară pe care Rusia a invadat-o în 2008, săvârșind genocid și dezastru de proporții. 

Toți acești ruși poartă o răspundere morală – colectivă tuturor rușilor – pentru crimele în masă săvârșite de Rusia în Ucraina, R.Moldova, Georgia, Caucaz, Siria și prin alte părți ale planetei. 

”Unii sunt responsabili pentru că au votat fără discernământ putinismul, timp de decenii. Alții sunt responsabil pentru că n-au dat jos aces regim. Chiar și cei care au tăcut au partea lor de responsabilitate. Uneori și tăcerea este o complicitate la crimă”, punctează basarabeanul Alexandru Tănase, pe Facebook. Îi prezentăm în integralitate comentariile: 

”La frontiera ruso-georgiană se produce o adevărată criză umanitară. 

Mii de bărbați, pentru a nu fi trimiși la război, încercă sa fugă din Rusia în Georgia – țara pe care tot ei au invadat-o in 2008. 

Astăzi, Georgia a ajuns să fie pentru ruși un ultim refugiu, pentru a nu fi transformați în îngrășăminte undeva prin stepele Ucrainei. 

Curios, câți din cei care astăzi caută să-și salveze pielea prin aeroporturi și vămi terestre au scris pe mașinile lor «Спасибо делу за победу», «Можем повторить», «На Берлин» etc.?

Câți din ei au participat la marșurile de inspirație fascistă, de genul “бессмертный полк», sau și-au agățat ostentativ panglica bicoloră imperialista prin mașini? 

Oare nu ei erau cei, care mai ieri, își îmbrăcau copii în haine militare la 9 mai, iar în 2014 își aplaudau frenetic führer-ul lor, când acesta anunța mulțimiea pe stadion: “Крым вернулся родную гавань»?

Puțini din ei realizau atunci că toate acestea se vor termina cu zeci de mii de sicrie de zinc, care vor lua calea majorității regiunilor Rusiei. 

Desigur, răspundere juridică colectivă nu există și nici nu trebuie să existe. În schimb, în mod cert, exista o responsabilitate morală colectivă. 

Astfel, toti cei care azi fug din Rusia ca sa nu fie transformați în carne de tun împărtășesc plenar responsabilitatea morală pentru crimele comise de Rusia în Ucraina, R.Moldova, Georgia, Caucaz, Siria, etc. Ei poarta o răspundere morală pentru miile de morți, femei violate, copii rămași orfani, pentru gropile comune, pentru viețile și destinele distruse de regimul de la Kremlin în diverse părți ale lumii. 

Unii sunt responsabili pentru că au votat fără discernământ putinismul, timp de decenii. Alții sunt responsabil pentru că n-au dat jos aces regim. Chiar și cei care au tăcut au partea lor de responsabilitate. 

Uneori și tăcerea este o complicitate la crimă”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.