Liz Truss: Marea Britanie va lucra împreună cu aliații pentru a se asigura că "Taiwanul este capabil să se apere"


Liz Truss: Marea Britanie va lucra împreună cu aliații pentru a se asigura că "Taiwanul este capabil să se apere"

Premierul britanic Liz Truss a declarat pentru CNN că Regatul Unit este hotărât să coopereze cu aliații pentru a se asigura că Taiwanul se poate apăra, dar, spre deosebire de președintele american Joe Biden, nu a dat de înțeles că statul său se va implica în plan militar în mod direct în cazul unui conflict. 

În timpul unui interviu acordat CNN, Liz Truss a fost întrebată dacă Regatul Unit este dispus să se alinieze angajamentului făcut săptămâna trecută de Joe Biden de a apăra militar Taiwanul în cazul în care China invadează, angajament în legătură cu care Casa Albă a revenit ulterior cu clarificări spunând că nu s-a făcut vreo schimbare în politica SUA față de Taiwan. Truss a răspuns precizând că Regatul Unit lucrează mai întâi cu aliații G7 pentru a reduce dependența lor strategică față de China.

În al doilea rând, Truss a spus că este vital să se asigure că Regatul Unit "stă alături de aliații săi democratici din întreaga lume". Ea a adăugat că Regatul Unit este hotărât să lucreze cu aliații săi pentru a se asigura că "Taiwanul este capabil să se apere".

Când a fost presată de un jurnalist de la CNN să declare, precum Biden, că va apăra militar Taiwanul în cazul în care China va ataca, Truss a menționat că a spus clar că "toți aliații noștri trebuie să se asigure că Taiwanul este capabil să se apere".

Ea a mai zis că asigurarea capacităților de autoapărare ale Taiwanului este foarte importantă și că Occidentul trebuie "să învețe lecțiile din Ucraina". Truss a explicat că una dintre aceste lecții se referă la eșecul lumii libere de a contracara în mod adecvat agresiunea rusă de la început, ceea ce l-a încurajat pe Putin "să înceapă acest război îngrozitor".

Truss a enumerat apoi Japonia, SUA și Canada ca fiind aliații-cheie din regiunea Indo-Pacific cu care lucrează Regatul Unit pentru "a ne asigura că avem un răspuns comun". Premierul britanic a mai spus că a discutat chestiunea Taiwanului cu Biden, adăugând că va continua să se coordoneze cu aliații. (sursa: Taiwan News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.