Delirul unei epave politice: Berlusconi apără invazia rusească asupra Ucrainei spunând că Putin a avut obiectivul de a instala "oameni cumsecade" la putere la Kiev


Delirul unei epave politice: Berlusconi apără invazia rusească asupra Ucrainei spunând că Putin a avut obiectivul de a instala "oameni cumsecade" la putere la Kiev

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a apărat invazia pe care Vladimir Putin o desfășoară împotriva Ucrainei, declarând că dictatorul rus a fost "împins" în acest conflict.

Berlusconi, în vârstă de 85 de ani, a precizat că trupele ruse aveau misiunea de a înlocui Guvernul de la Kiev cu "oameni cumsecade", iar apoi de a se retrage. 

Acesta a ocupat de trei ori funcția de premier și este cunoscut ca fiind un aliat de lungă durată al dictatorului de la Kremlin. 

În acest weekend, se preconizează că partidul său va accede la putere ca parte a unei coaliții de dreapta în urma alegerilor parlamentare din 25 septembrie. 

O narațiune care susține că Guvernul ucrainean a măcelărit vorbitori de limbă rusă în estul țării a fost creată de mass-media de la Moscova, a declarat Berlusconi pentru televiziunea italiană.

Berlusconi a adăugat că reportajele, propagate de forțele separatiste și de politicienii naționaliști din Guvernul rus, nu i-au oferit altă variantă lui Putin decât să lanseze o invazie limitată.

"Putin a fost împins de populația rusă, de partidul său și de miniștrii săi să inventeze această operațiune specială", a spus fostul premier italian. 

"Trupele aveau misiunea de a invada, de a ajunge la Kiev într-o săptămână, de a înlocui guvernul Zelenski cu oameni decenți și de a se retrage o săptămână mai târziu", a adăugat Berlusconi.

"În schimb, au dat de o rezistență neașteptată, care a fost alimentată apoi de arme de tot felul din Occident", a mai spus acesta. 

Liderii opoziției s-au grăbit să condamne comentariile lui Berlusconi, liderul Partidului Centrist, Carlo Calenda, acuzându-l că vorbește "ca un general de-al lui Putin".

Și Enrico Letta de la Partidul Democrat de centru-stânga a spus că poziționarea lui Berlusconi a dovedit că în cazul în care alegerile de duminică vor fi "favorabile dreptei, atunci cea mai fericită persoană ar fi Putin".

Berlusconi a revenit vineri cu o serie de declarații prin care a încercat să-și clarifice comentariile inițiale, spunând că opiniile sale au fost "supra-simplificate".

"Agresiunea împotriva Ucrainei este nejustificată și inacceptabilă, poziția Forza Italia este clară. Vom fi mereu alături de UE și NATO", a spus acesta. 

Berlusconi este de mult timp un admirator de-al lui Putin, în anul 2012 acesta alăturându-i-se dictatorului rus, la acea vreme premier al Rusiei, într-o excursie la schi în orașul rus Soci.

Dar în aprilie el a condamnat invazia și s-a declarat "profund dezamăgit și întristat" de comportamentul lui Putin, adăugând că "masacrele asupra civililor din Bucha și alte localități sunt adevărate crime de război".

Liderul partidului Forza Italia este în prezent angrenat în campanie ca parte a unei coaliții de dreapta înaintea alegerilor generale de duminică.

Partidul său de centru-dreapta se află într-o alianță cu formațiunea politică Fratelli d'Italia a Giorgiei Meloni și cu partidul populist Lega Nord al lui Matteo Salvini. Sondajele au sugerat că blocul va întruni majoritatea în urma alegerilor de duminică.

În ciuda prieteniei anterioare a lui Berlusconi cu Putin și a criticilor lui Salvini față de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, Meloni, care probabil va conduce viitorul Guvern, și-a luat angajamentul de a continua sprijinul Italiei pentru Ucraina.

"Războiul din Ucraina este vârful aisbergului unui conflict care vizează remodelarea ordinii mondiale. Deci trebuie să ducem această bătălie!", a spus aceasta. (sursa: BBC)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.