Majoritatea cetățenilor SUA par să fi înțeles până la urmă că o bună parte din liderii politici ai țării lor nu sunt la cea mai potrivită vârstă pentru posturile pe care le ocupă, potrivit unui sondaj al Morning Consult făcut la începutul lunii septembrie și publicat vineri de Bussiness Insider.
În același timp se observă și o diferențiere clară făcută de respondenții la sondaj în funcție de starea fiecăruia, de felul în care își poartă vârsta înaintată, cum e în cazul diferenței dintre președintele Biden și Donald Trump. Astfel, dacă 76% dintre cei chestionați considerat că Biden, în vârstă de 79 de ani, este "prea bătrân" pentru a ocupa funcții publice în acest moment, doar 57% au spus același lucru despre Trump, deși acesta are la rândul lui 76 ani. Hillary Clinton, care este mai mică cu doi ani decât Trump, este în schimb văzută la rândul ei de 71% dintre respondenții la sondaj ca fiind prea în vârstă pentru a ocupa o funcție publică.
Alți politicieni proeminenți care sunt considerați a fi prea în vârstă pentru funcții publice, conform sondajului, sunt președintele Camerei, Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani și Mitch Connell, liderul majorității din Senat, care are 80 de ani. Numai că dacă 62% dintre americani considera că Pelosi este prea bătrână pentru a ocupa o funcție publică, în cazul lui Connell numai 54% consideră același lucru.
Nancy Pelosi a refuzat la începutul acestei luni să răspundă la întrebarea celor de la Bussiness Insider, dacă va mai solicita un nou mandat de președinte al Camerei, iar președintele Biden a spus și el în câteva rânduri că ar mai putea candida pentru un nou mandat la Casa Albă, ceea e greu de înțeles, având în vedere starea lor și faptul că se adresează unui electorat relativ tânăr, vârsta medie a unui american fiind de aproximativ 38 de ani și un sfert din populație având vârste sub 20 de ani.
În timp ce în Statele Unite există stabilită o vârstă minimă pentru ocuparea postului de președinte (cel puțin 35 ani) nu exista stabilită și o vârstă maximă, fiind lăsată la latitudinea alegătorilor posibilitatea de a alege sau respinge un candidat dacă are vârstă prea înaintată și nu mai face față îndatoririlor postului. Astfel, America se vede condusă de o serie de lideri care i-au făcut pe unii comentatori americani să facă comparația cu conducerea Uniunii Sovietice din anii '80, când unul din reproșurile aduse puterii comuniste, reproș valabil și pentru România de atunci, era gerontocrația. (sursa: Business Insider)