Viața de după mobilizare: ard birourile de încorporare și clădirile administrațiilor din Rusia. Gherila anti-Putin iese la atac!


Viața de după mobilizare: ard birourile de încorporare și clădirile administrațiilor din Rusia. Gherila anti-Putin iese la atac!

După anunțul mobilizării, pe care Kremlinul o numește parțială, atacurile „de gherilă” asupra clădirilor birourilor militare de înregistrare și înrolare și a altor organisme guvernamentale s-au intensificat în Rusia. Cocktailurile Molotov au incendiat biroul militar de înregistrare și înrolare din districtul Lomonosovsky din Sankt Petersburg. De asemenea, birourile militare de înregistrare și înrolare au fost atacate cu cocktailuri Molotov în orașul Gai, regiunea Orenburg, în satul Kyra, Transbaikalia, iar opozanții au încercat să dea foc chiar și comisariatului militar din Nijni Novgorod. Și la Toliatti oamenii au dat foc clădirii administrației. Și toate acestea s-au întâmplat într-o singură zi. Acesta este cel mai mare focar de rezistență populară din Rusia, din primăvara trecută.

În același timp, acea parte a opoziției care a evitat anterior acțiunile de forță în toate modurile posibile începe și ea să se radicalizeze.

„Pot spune cu siguranță că echipa noastră va susține orice formă de protest... Dacă fugiți de mobilizare e bine, susținem acest lucru, suntem gata să oferim asistență informațională și juridică. Dacă mergeți la acțiuni de protest, sprijinim acest lucru, suntem gata să oferim asistență în materie de coordonare, care este necesară. Dacă sunteți gata să protestați în forță, inclusiv să dați foc biroului de înrolare militară, susținem și această modalitate de protest și, de asemenea, suntem gata să vă oferim asistență”, a anunțat Ivan Zhdanov , unul dintre cei mai apropiați asociați ai lui Alexei Navalny.

Reprezentanții Rospartizan, cel mai mare canal de telegrame rusesc dedicat acțiunilor directe împotriva regimului Putin și asociat cu grupurile de partizani din Rusia a anunțat deja că mobilizarea decretată de Putin dă o „lovitură puternică Rusiei însăși”.

„Mobilizarea lui Putin este o lovitură pentru economie, pentru pozițiile pe arena internațională, pentru securitatea și bunăstarea poporului rus. Tații, soții, frații și fiii își vor părăsi familiile, munca, gospodăriile. Sute de mii de oameni. Și mulți dintre ei nu se vor mai întoarce niciodată. Acest lucru va avea consecințe inevitabile”, spun cei de la Rospartizan.

În același timp, Rospartizan se arată sceptic în privința „ inițiativelor liberale de a organiza mitinguri și marșuri împotriva războiului”.

„Nu mai există metode legale de protest. Credem că mitingurile și marșurile nu vor duce la nimic. Singura opoziție anti-Putin din Rusia de astăzi este mișcarea clandestina, partizană. Incendierea unui birou recrutare echivalează cu zece manifestații de protest. Deraierea unui tren cu echipament militar echivalează cu o sută”, spun Rospartizanii.

„Încercăm să transmitem oamenilor că orice opoziție de acum trebuie să fie de natură antisistemică. Chiar și agitația și diseminarea propagandei anti-război ar trebui să fie antisistemice: la urma urmei, poți cădea voluntar în ghearele câinilor regimului, stând în picioare în pichete unice, sau poți lucra sistematic la nivel de bază, făcând campanie „în teren” și rămânând neobservat foarte, foarte mult timp”, spun ce de la Rospartizan.

Un alt proiectul de gherilă, Black Bridge, notează că, anunțând mobilizarea, „regimul a ales o moarte rapidă”. „Este bine, pentru că între ofensivele și retragerile de pe fronturile ucrainene sistemele statalIzate vor ceda mai repede. E rău pentru că mișcarea partizană nu a avut timp să se contureze cum trebuie, iar regimul va mai avea timp să trimită câteva zeci de mii de oameni mobilizați la îngrășat câmpiile Ucrainei”, spun membrii Podului Negru.

Podul Negru notează că „opoziția fierbe, chiar și aripa pașnică vorbește despre „arderea birourilor de înregistrare și înrolare militare”, iar acest lucru este benefic”. În același timp, Podul Negru consideră că violența poliției în timpul dispersării mitingurilor pașnice poate radicaliza și intensifica protestul.

„Cine a putut și a vrut să plece, ultimii dintre ei, cumpără acum bilete. Dar, trebuie să înțelegem că majoritatea rușilor nu au bani să fugă. Da, nici bani și nici pașapoarte. Însă componentele „cocktail-urilor” sunt foarte ieftine și disponibile. Iar cei care nu au altă soluție, vor lupta cu înverșunare până la capăt. Rușii trebuie să conștientizeze nevoia de autoapărare împotriva regimului criminal și exercitarea dreptului la rebeliune”, spune Black Bridge.

Chiar și comuniștii anarhiști consideră decizia lui Putin de a declara mobilizarea ca fiind de-a dreptul „nebună”.

Organizația subterană „Combat Organization of Anarho-Comunists ” (BOAC), specializată în „războiul feroviar” împotriva infrastructurii militare ruse, anunță că „autoritățile ruse, prin acțiunile lor, s-au dus într-o fundătură, unde exista doar posibilitatea de a alege între câteva opțiuni foarte proaste. Și, în mod caracteristic, au ales din nou aproape cea mai nebunească opțiune, care, în loc de o prăbușire pe termen lung, va duce la o accelerare a evenimentelor și schimbărilor în Federația Rusă în viitorul apropiat. Statul rus este un colos cu picioare de lut, este greu de prezis care va fi exact impulsul prăbușirii sale. Dar, după toate indicațiile, este clar că totul se îndreaptă spre asta. Și una dintre opțiuni a fost doar anunțul mobilizării”.

Anarhiștii se așteaptă ca, pe măsură ce mobilizarea se extinde, creșterea dispozițiilor și a discursurilor de protest să afecteze chiar și electoratul „nuclear” al lui Putin, deoarece „autoritățile au încălcat de fapt acordul „nu vă răzvrătiți, nu vă atingem”, iar războiul de pe ecranul televizorului vine în fiecare casă.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.