Zelenski solicită ca Rusia să rămână fără drept de veto în cadrul ONU. Cele 5 condiții pentru pace trasate de Ucraina


Zelenski solicită ca Rusia să rămână fără drept de veto în cadrul ONU. Cele 5 condiții pentru pace trasate de Ucraina

Ziua de miercuri, 21 septembrie, a început cu dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, care a anunțat o escaladare a războiului contra Ucrainei prin așa-numita mobilizare parțială a rezerviștilor și s-a încheiat cu un apel lansat de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ca Rusia să fie izolată diplomatic. 

Zelenski s-a adresat miercuri Organizației Națiunilor Unite, îndemnând liderii mondiali să se unească împotriva războiului dus de Rusia contra Ucrainei și, printre alte sancțiuni, să priveze Moscova de dreptul de veto asupra Consiliului de Securitate al ONU.

Invazia Rusiei asupra unui stat membru a răsturnat ordinea mondială, a precizat Zelenski.

"Ar trebui creat un tribunal special pentru a pedepsi Rusia pentru crima de agresiune împotriva statului nostru. Rusia ar trebui să plătească pentru acest război cu bunurile sale", a mai spus președintele ucrainean, îndemnând totodată ONU să "elimine dreptul de veto" al Rusiei în calitate de membru al Consiliului de Securitate.

Zelenski l-a descris pe Putin drept o figură din ce în ce mai singuratică pe scena mondială.

"Ucraina vrea pace, Europa vrea pace, lumea vrea pace și am văzut cine este singurul care vrea război. Există o singură entitate dintre toate statele membre ONU, care ar spune acum, dacă mi-ar putea întrerupe discursul, că este mulțumit de acest război", a zis Zelenski. 

Președintele ucrainean a mai prezis că Rusia intenționează să folosească iarna pentru a-și pregăti forțele pentru un nou asalt asupra Ucrainei.

Putin a anunțat miercuri o "mobilizarea parțială" a cetățenilor ruși pentru războiul contra Ucrainei și a amenințat totodată lumea occidentală cu folosirea armelor nucleare. 

În discursul său, ZelenskI a criticat ideea de "neutralitate" în raport cu războiul Rusiei contra Ucrainei, avertizând că însăși indiferența este cea care creează condițiile pentru război.

"Cei care vorbesc despre neutralitate, când valorile umane și pacea sunt atacate, vorbesc de fapt despre altceva. Ei vorbesc despre indiferență – fiecare pentru el însuși", a precizat Zelenski. 

Zelenski a declarat, de asemenea, că încercările anterioare de a negocia cu Kremlinul au eșuat, spunând că au existat "88 de runde de discuții în diferite formate" în încercarea de a preveni invazia Rusiei înainte de a începe în februarie.

Totodată, președintele ucrainean a reiterat apelurile anterioare către țările prietene de a sprijini lupta Ucrainei prin ajutor militar. 

Nu în cele din urmă, Zelenski a declarat că Ucraina are cinci condiții pentru pace cu Rusia, despre care a subliniat că nu sunt negociabile.

Acestea includ pedepsirea agresiunii ruse, restabilirea securității Ucrainei, integritate teritorială și garanții de securitate, care trebuie să fie "implementate, până când agresorul se va opri". (sursa: CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.