BBC: Există îndoieli serioase că mobilizarea anunțată de Putin va fi una limitată. Motivele


BBC: Există îndoieli serioase că mobilizarea anunțată de Putin va fi una limitată. Motivele

Referitor la ordinul dat de Vladimir Putin în ceea ce privește mobilizare parțială, comentatorii ruși au început să pună la îndoială promisiunile acestuia potrivit cărora convocarea va fi limitată, informează BBC. 

CITIȚI ȘI: Ce este mobilizarea parțială anunțată de Putin, conform datelor publicate de site-ul Kremlinului

Aceștia subliniază că decretul propriu-zis semnat de Putin este foarte vag. Nu spune nimic despre vreo limită privind numărul celor convocați, respectiv despre existența unor categorii exceptate de la convocare, de pildă studenții sau recruții.  

Rămâne la latitudinea șefilor regionali să decidă pe cine să convoace pentru a îndeplini cotele impuse de Kremliun. În practică, segmentul de populație ce urmează să fie vizat ar putea fi mult mai larg decât ceea ce au pretins Putin și Șoigu.

Situația în cauză creează îngrijorare în rândul rușilor, aceștia fiind brusc confruntați cu realitatea unui conflict pe care unii îl susțin, dar mulți alții au ales să-l ignore mai mult sau mai puțin și să-și continue viața ca și cum nu se desfășoară o invazie.

Kremlinul vizase totodată limitarea impactului în plan intern a acțiunilor pe care le întreprinde împotriva Ucrainei, pentru a nu testa prea profund ce sprijin public există de fapt pentru campania sa militară - mai ales în orașe mari precum Moscova și Sankt Petersburg, unde tradiția protestelor este mult mai accentuată decât în alte zone din Rusia. 

Însă, în prezent, nu mai poate fi vorba despre așa ceva. Rușii nu mai pot ignora războiul. Războiul i-ar putea afecta foarte ușor în mod direct - într-o proporție mult mai mare decât susține Putin în prezent. (sursa: BBC)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.