În perspectiva apropierii iernii, R. Moldova ia în calcul orice scenariu, găsind mai multe alternative la Gazprom. Precizările făcute de Andrei Spînu


În perspectiva apropierii iernii, R. Moldova ia în calcul orice scenariu, găsind mai multe alternative la Gazprom. Precizările făcute de Andrei Spînu

R. Moldova a selectat șapte companii pentru a asigura importurile de gaz, începând de luna viitoare, în cazul în care aprovizionarea de la gigantul rus Gazprom va fi întreruptă, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu. 

Vicepremierul Andrei Spinu, care a condus echipa de negociatori a R. Moldova în discuțiile cu Gazprom pe parcursul unui an de creșteri abrupte de preț, a declarat luni seară că gigantul rus este "imprevizibil".

R. Moldova se poate folosi de 300 de milioane de euro puse la dispoziție de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în cazul unei întreruperi a aprovizionării cu gaze rusești, a declarat acesta pentru JurnalTV.

"Deocamdată am ales șapte companii. Gazprom nu se numără printre acestea", a spus Spinu.

Compania de stat Moldovagaz a declarat marți că a plătit pentru livrările din august și că urmează să facă plata în avans de 50% pentru septembrie, în cuantum de 33,89 milioane dolari, deși o sursă de la vârful companiei a declarat pentru Reuters că nu există siguranța dispunerii de fondurile necesare pentru a face acest lucru.

R. Moldova, fiind una dintre cele mai sărace țări din Europa, este foarte dependentă de gazul rusesc și a fost puternic afectată de creșterea prețurilor la gaze ca urmare a izbucnirii războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. 

Moldova a declarat că Gazprom ar putea întrerupe furnizarea de gaz în cazul în care nu este îndeplinită una dintre condițiile contractuale - finalizarea unui audit al datoriei acumulate pentru aprovizionare estimată la 709 milioane de dolari.

"În octombrie, în ultima zi, poate în ultimele ore, vom afla decizia dacă va furniza în continuare gaz", a precizat Spinu.

Pe de altă parte, un fost vicepremier a pus la îndoială planul de urgență al Guvernului.

"În ceea ce privește prețul, Moldova nu are alternativă la gazul de la Gazprom, care va avea întotdeauna un preț mai mic", a zis Ion Chicu.

Acesta a mai spus că în conformitate cu formula complexă de preț stabilită cu Gazprom, care face referire la prețul produselor petroliere, nivelurile pentru luna octombrie vor scădea la 1.200-1.300 de dolari. Prețurile de pe piața liberă se situează acum la puțin sub 2.000 de dolari la 1.000 de metri cubi de gaze. 

Moldovagaz a cerut luni autorității de reglementare a energiei permisiunea de a majora prețul gazelor pentru consumatori cu 31,5%. Pe măsură ce iarna se apropie, cei 3,5 milioane de locuitori din Moldova se confruntă cu dificultăți economice grave asociate prețurilor la energie, al căror cost a crescut cu 29% în septembrie, după ce a crescut cu aproape 50% în august. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.