Andrei Marga este o conservă rusească. Care sunt obiectivele acestui agent de influență al Moscovei. ACUZAȚIILE profesorului universitar Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor din R.Moldova ”Alexandru Moșanu”


Andrei Marga este o conservă rusească. Care sunt obiectivele acestui agent de influență al Moscovei. ACUZAȚIILE profesorului universitar Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor din R.Moldova ”Alexandru Moșanu”

Profesor universitar doctor și președinte al Asociației Istoricilor din R.Moldova ”Alexandru Moșanu”, Anatol Petrencu spulberă fără drept de apel, etapic și cu argumente expuse pe înțelesul tuturor, mizerabila propagandă putinistă și anti-românească împroșcată, recent, de Andrei Marga, fost colaborator al Securității, comunist notoriu și sinecurist cu vechime. 

Concluzia lui Anatol Petrencu este că Marga e o conservă rusească pe care Kremlinul o scoate să se reproducă public într-un moment cu valențe importante. Marga susține 100% războiul genocidar al Rusiei, pe care evită să-l numească ”război”, deși această agresiune tinde să destabilizeze, la ordinul aceluiași Kremlin, și R.Moldova. Poziția lui Andrei Marga NU denotă nici pe departe suveranism, ci tocmai dorința ca România să se depărteze de NATO și UE pentru a intra în siajul Estului, la fel ca teritoriile românești din stânga Prutului. Asta presupune o dependență de așa-zisa lume rusă, nici pe departe ”suveranism” și cu atât mai puțin ”independență”.  

Podul.ro vă prezintă în integralitate argumentele expuse de istoricul, cercetătorul și scriitorul Anatol Petrencu: 

”A purta titlul de academician nu înseamnă obligatoriu să fii înțelept/școlit: cazul Andrei Marga

În cadrul lansării volumului „Soarta democrației”, autorul, academicianul Andrei Marga a declarat cum că Ucraina trebuie să cedeze teritorii României, Rusiei, Ungariei și Poloniei[1]. După un scandal justificat (în presa românească, dar și proteste din partea Ucrainei), acad. A. Marga a declarat că „în esență, a fost vorba de patru idei”[2]. Să le analizăm pe rând.

1. Acad. A. Marga susține cum că „conflictul din Ucraina nu se poate încheia decât printr-o înțelegere care să implice Rusia, SUA, Ucraina, Germania, Uniunea Europeană, China. Indiferent de cine «învinge», nu va fi pace în Europa dacă nu se iau în seamă interesele de securitate ale fiecărei părți. Oricum, europenii vor fi cei care vor achita facturile de orice fel”.

Comentariul nostru: Nu este vorba de „un conflict din Ucraina”. Este vorba de un război agresiv al Federației Ruse (FR) împotriva unui stat suveran și independent, membru-fondator al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ucraina, frontierele căreia au fost recunoscute internațional, inclusiv de Federația Rusă, de România și celelalte state ale lumii.

Curioasă grupare de state: „Rusia, SUA, Ucraina, Germania, Uniunea Europeană, China”. Spuneți, vă rog, Germania nu mai face parte din Uniunea Europeană? De când?

Acad. A. Marga: „indiferent de cine «învinge», nu va fi pace în Europa dacă nu se iau în seamă interesele de securitate ale fiecărei părți”. Deocamdată, slavă Domnului, cu excepția Ucrainei, în Europa este pace. Privind fraza „indiferent de cine «învinge» demonstrează că acad. Andrei Marga este „echidistant” față de războiul agresiv al FR în Ucraina și îi este indiferent cine va învinge – Rusia agresoare, hrăpăreață, dornică să nimicească un popor numai pentru faptul că își are țara și limba sa, Rusia care râvnește să extindă numita „Lumea rusă” pe întreg Globul pământesc și Ucraina, care, cu demnitate și eroism, își apără țara sa de invazia rusească, dar – atenție! – și Europa, în mod special – Republica Moldova. Nu este un secret că rușii au râvnit la cucerirea sudului Ucrainei, iar din Odesa doreau să ajungă la Tiraspol, unde, din 1992, susțin militar și financiar un regim criminal-separatist. Iar de la Tiraspol la Chișinău, în care Dodon, „socialiștii” lui și Coloana a Cincea rusă, i-ar fi așteptat pe agresori cu flori, pâine și sare, e o distanța de doar 80 de km.  

2. Acad. A. Marga spune: „Ar trebui trase consecințe și din faptul că Ucraina este în granițe nefirești. După toate criteriile istorice și demografice, ea are de cedat teritorii vecinilor, în granițele cunoscute: României – Bucovina și județele, Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galicia, Rusiei – Dombasul”.

Comentariul nostru. Dar mai întâi: care țară din Europa se află în granițe firești? Polonia, căreia URSS i-a luat voievodatele de est? Poate Germania, care, fiind învinsă în cel de-al Doilea Război Mondial, a cedat teritorii Poloniei, aflată sub dominație sovietică. Da ce este cu frontiera României pe Prut? Este oare o graniță firească?

Ca să nu mai ironizăm: după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, bărbații înțelepți ai Europei și-au pus întrebarea: de ce încep războaie care duc la milioane de victime nevinovate, la distrugeri de bunuri materiale, la suferințe, boli, familii distruse, lacrimi și durere? Și au conchis: din cauza frontierelor! Iată de ce, după eforturi susținute, în august 1975, la Helsinki, reprezentații țărilor europene, SUA și Canada au semnat Actul final care prevede inviolabilitatea frontierelor așa cum sunt ele, „injuste”, „nedrepte” etc. Acest document a fost semnat și de liderul URSS Leonid Brejnev, căruia, cu încălcarea statutului, i s-a oferit cel mai înalt ordin militar sovietic, Ordinul „Pobeda”. Atenție! I s-a conferit acest ordin pentru că a recunoscut principiul inviolabilității frontierelor existente[3].

După destrămarea URSS același principiu a fost extins și asupra fostelor republici unionale: granițele dintre ele au fost recunoscute internațional ca fiind frontiere ale noilor state suverane și independente. FR a reconfirmat acest principiu și a recunoscut frontierele noilor state, inclusiv cu Ucraina.

Așadar, Ucraina trebuie privită ca un stat integru, desprins de URSS cu tot ce a moștenit de la ea. Nu actuala Ucraina a cucerit teritoriile nordului Bucovinei, Ținutului Herța, sudului Basarabiei, ci URSS. Nu Ucraina de azi a luat teritorii poloneze, ci URSS, care alături de Germania nazistă, a cucerit Polonia (septembrie 1939) și a trecut voievodatele de est ale acestei țări Ucrainei sovietice, dar și – Atenție! Bielorusiei sovietice. De la Belarus-ul lui Lukașenko de ce nu cereți cedări de teritorii, cândva fiind ale Poloniei?

3. Acad. A. Marga: „Nu au suport iluziile, căci, în Ucraina actuală, până la democrație este un drum”.

Comentariul nostru: democrație ori este, ori nu-i. În Ucraina este. În condițiile în care Ucraina a fost atacată de FR care posedă, ca forță, „a doua armată a lumii”, atacată de FR, care este o dictatură greu de imaginat în secolul nostru, în care pentru rostirea cuvântului „război” cetățeanul FR poate încasa ani grei de pușcărie (sau, în cel mai bun caz – o amendă usturătoare), în Ucraina, într-adevăr, au fost restricționate anumite libertăți. A fost scos în afara legii Partidul regiunilor – partid ce se pronunță deschis pentru supunerea Ucrainei în fața Moscovei. Chiar zilele trecute a fost interzisă activitatea Partidului comunist din Ucraina – o sculă a imperialismului rusesc în Ucraina. Lumea se întrebă: de ce așa de târziu? În Ucraina, care în opinia acad. A. Marga nu există democrație, iată că activează bine-mersi Biserica Ortodoxă Ucraineană subordonată Patriarhiei Moscovei și „întregii Rusii”, Patriarhie care încurajează militarii ruși să omoare oameni, credincioși și ei, dar care sunt ucraineni.

Și exemplele pot continua. Persoanele care au fost în FR și în Ucraina știu foarte bine unde este democrație și unde nu este.

 4. Ultimul gând al acad. A. Marga: „România nu are ce căuta în acest conflict. Ea nu ar trebui să înfrunte vreo criză în plus, fie ea și energetică, din cauza conflictului”.

Comentariul nostru. Observați: autorul evită cu bună știință numirea exactă a ceea ce se întâmplă în Ucraina – un război agresiv, de cotropire de teritorii străine rușilor și de practicare a genocidului față de populația locală. Domnia sa, de două ori scrie „conflict”. În FR acest război absurd, criminal, neomenesc, este considerat „operațiune militară specială”. Dacă spui altcumva, poți fi pedepsit. Se pare că acad. A, Marga știe acest lucru.

Războiul din Ucraina este o confruntare între lumea civilizată, bazată pe respectul dreptului internațional, și actuala barbarie rusă, în persoana forțelor ei politice și militare, care zilnic (de la 24 februarie) bombardează localități civile, cu oameni pașnici, ale Ucrainei.

Da, corelația de forțe se schimbă: se conturează o noua alianță internațională: SUA, Canada, Marea Britanie, Statele Baltice, Polonia, Ucraina.

Dacă România va da ascultare sfaturilor otrăvitoare ale acad. A. Marga, ar putea rămâne în urma evoluției evenimentelor.

România ar trebui să se implice cât mai activ în susținerea cauzei drepte a ucrainenilor, ar trebui, alături de Comunitatea internațională, solidară cu victima agresiunii RF, să-i ajute cu tot ce trebuie și cu ce poate. În același timp, Bucureștii ar trebui să susțină plenar cauza românilor din Ucraina: consângenii noștri să poată învăța în școli cu predare în limba română, să aibă bisericile lor, să poată liber călători în România – țară prietenă Ucrainei -, fără a fi bănuiți cum că ar fi „spioni” ai României, precum și alte probleme pe care le revendică românii din Ucraina. Altfel nu se poate.

În privința ucrainenilor bogați care părăsesc Ucraina, cu tot cu bani, știți, „neamestecul în treburile interne” funcționează și în cazul dat: ucrainenii se vor descurca cu ai lor și fără noi. Știm: oamenii bogați care au plecat cu bani din Ucraina trimit armament (avioane, elicoptere, muniții etc.) Forțelor militare ale Ucrainei (FMU).

Concluzie: declarațiile rostite de acad. A. Marga au fost făcute în condițiile în care FMU desfășoară cu succes eliberarea teritoriilor ocupate temporar de trupele ruse, când Kremlinul, izolat internațional, caută cu înfrigurare o cale posibilă de ieșire din război și care, respectiv – a activizat „conservele” pe care le are, inclusiv, în România.

Apropo, adineauri, în cadrul unei conferințe de presă, liderul de la Kremlin Vladimir Putin, l-a numit pe președintele Ucrainei „gospodin Zelenski” – domnul Zelenski.

O, cum adică? Până acum Zelenski era calificat de oficialii și propaganda (tot oficială) rusă ca fiind „fascist”, „banderovist”, „narcoman”, „clovn” și – „dintr-o dată” – DOMN!

Mesajul acad. A. Marga are scopul de a instiga ultra-patrioții români, dar și pe cei unguri, care, față de România nu au pretenții teritoriale, numai față de Ucraina, și pe ruși (mai puțin sau de loc pe polonezi) să pretindă teritorii care istoricește au trecut la Ucraina. Dar „dreptul” istoric nu mai funcționează. El duce la războaie, la vărsări de sânge, distrugeri masive etc.

Poziția acad. A. Marga coincide sută la sută cu cea expusă mai devreme de V. Putin; domnia sa nu condamnă războiul sângeros al rușilor împotriva ucrainenilor, nu s-a făcut solidar cu cauza dreaptă a Ucrainei, susținută de comunitatea internațională.

PS. Sunt trei lucruri la care te poți uita mult timp: cum curge apa, cum arde focul și cum Forțele Militare ale Ucrainei, patrioții ucraineni, curăță teritoriile vremelnic ocupate de ruși și de colaboraționiștii acestora.

Ucraina se purifică. Națiunile nu au dispărut în istorie, ele se afirmă, Ucraina fiind un exemplu viu. Ucraina luptă și pentru libertatea noastră, a românilor basarabeni.

Slava Ukraine!”

Prof. univ., dr. hab. Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”

18 septembrie 2022

[1] Declarații halucinante ale fostului ministru Andrei Marga: Ucraina trebuie să cedeze teritorii României, Rusiei, Ungariei și Poloniei în https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/declaratii-halucinante-ale-fostului-ministru-andrei-marga-ucraina-trebuie-sa-cedeze-teritorii-romaniei-rusiei-ungariei-si-poloniei-2085681(accesat pe 18.09.2022)

[2] Andrei Marga insistă: Afirmațiile mele corespund adevărului istoric. Propaganda de azi va fi socotită poimâine o eroare, în https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/andrei-marga-insista-afirmatiile-mele-corespund-adevarului-istoric-propaganda-de-azi-va-fi-socotita-poimaine-o-eroare-2086375 (accesat pe 18.09.2022)

[3] Documentul citat prevede, de asemenea: granițele pot fi modificate doar prin acordul liber exprimat de părțile interesate. Și avem exemple, când frontierele au fost modificare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.