7 srilankezi din regiunea Harkov, torturați luni de zile, pentru distracție, de ”eliberatorii” și ”denazificatorii” ruși ai Ucrainei


7 srilankezi din regiunea Harkov, torturați luni de zile, pentru distracție, de ”eliberatorii” și ”denazificatorii” ruși ai Ucrainei

Șapte cetățeni din Sri Lanka, din care șase bărbați și o femeie, au fost ținuți captivi de invadatorii ruși la Vovchansk în timpul ocupației orașului. Deținuților li s-au luat actele, li s-au scos unghiile, au fost bătuți și hrăniți de două ori pe săptămână, doar pentru distracția torționarilor din trupele invadatoare.

Cetăţenii din Sri Lanka au sosit în Ucraina cu aproximativ trei săptămâni înainte de începerea invaziei pe scară largă a Federaţiei Ruse, a declarat pe 18 septembrie Serhii Bolvinov, şeful Departamentului de Investigaţii al Poliţiei Naţionale din regiunea Harkov.

"Unii dintre ei au venit, după cum explică, să studieze la Colegiul Medical Kupyansk, alții - pentru muncă. S-au stabilit pe teritoriul orașului Kupyansk și au închiriat o casă. Când au început ostilitățile, inclusiv pe teritoriul orașului Kupyansk, toți s-au speriat și s-au ascuns în casă. După ceva timp, au decis să evacueze orașul și au plecat pe jos în direcția Harkov", a povestit Bolvinov.

Potrivit declarațiilor prizonierilor, ei au fost reținuți de armata rusă la primul punct de control. Le-au fost legate mâinile, au fost legați la ochi și duși apoi într-o direcție necunoscută. În captivitate, străinii erau torturați zilnic și forțați să muncească.

Unghii scoase cu cleștele, după metode staliniste

„Au fost duși în orașul Vovchansk, unde au fost ținuți până la sfârșitul ocupării acestui teritoriu, adică până la 10 septembrie. Armata rusă i-a bătut, în special lovindu-i în zona rinichilor. Rușii i-au folosit ca forță de muncă, cu sila, pe post de personal de curățenie. Le-au confiscat toate sumele de bani iar doi dintre ei au fost torturați: unui cetățean i-au fost smulse, cu cleștii, unghiile degetelor mari de mâini, altuia i-au fost smulse unghiile degetelor de la picioare și a fost bătut cu ușa în cap”, spune Serhii Bolvinov.

Dilujan Pathinazhakan spune că ocupanții îi hrăneau pe prizonieri de două ori pe săptămână în porții mici: „În fiecare zi ne dădeau posibilitatea să mergem la toaletă timp de două minute. Făceam un duș o dată la cinci zile. Timp de două minute. Am fost hrăniţi foarte puţin. De două ori pe săptămână în porţii mici. Ne-au pus pistoale la cap, ne-au bătut cu armele automate. Nici nu ne-am gândit să încercăm să evadăm, aveau multe arme, mitraliere, cu care ne loveau cu mitraliere. Ne-au bătut și nu ne-au dat niciun medicament.”

După eliberarea orașului, srilankezii au fost cazați la complexul hotelier din Harkov. Anchetatorul Volodymyr Yakymenko a anunțat că oamenii legii au demarat o serie de examinări medico-legale pentru concluzii privind vătămările corporale. 

Serhii Bolvinov a menționat că străinii locuiesc acum într-un centru de reabilitare și primesc asistență medicală: „Când acești străini au venit la noi, le-am dat posibilitatea de a comunica cu rudele lor prin Skype și prin alte mijloace. A fost destul de înfricoșător, pentru că oamenii în cele din urmă, au văzut că rudele lor sunt în viață”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.