Șeful diplomației europene, Joseph Borrell, a declarat vineri, într-un interviu pentru cotidianul spaniol La Vanguardia, că războiul din Ucraina "a intrat într-o nouă fază" și le-a cerut europenilor să reziste în continuare.
"Acum este momentul să rezistăm consecințelor pe care le are și le va avea războiul pentru noi, care pot fi resimțite în prețurile la energie și la alimente. Va dura ceva timp, dar ceea ce este în joc este foarte important", a explicat înaltul oficial european.
Borrel a explicat că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, adică recentele victorii militare ale armatei ucrainene, justifică strategia actuală în trei direcții a Uniunii Europene: de a acorda sprijin militar Ucrainei, de a sancționa Rusia și de a izola regimul lui Putin. Si această strategie trebuie continuată, deși mulți – a continuat el - "au spus că ceea ce facem este inutil, că prelungim în mod artificial războiul, că ar trebui să renunțe deja".
"Este timpul să rezistăm consecințelor pe care le are și le va avea războiul pentru noi, care se văd în prețurile la energie și la alimente. Este ceva care necesită timp, dar pentru ce facem este foarte important. Este adevărat că nu este suficient să le spui europenilor că trebuie să se sacrifice. Ucraineanul este știe clar de ce, dar poate că trebuie să-i oferi oricărui cetățean european un motiv întemeiat. Ceea ce trebuie să facem este să ne asigurăm că Ucraina se află în cea mai bună stare posibilă atunci când va veni momentul (pentru negocieri - n.red.). Dar asta necesită două părți, iar până acum Putin nu a vrut să negocieze", a mai spus Borrell, atribuind in exclusivitate lui Putin și războiului imensa criza energetică și economică prin care trece continentul european, deși aberantele politici ecologiste, lockdown-ul și tipărirea de bani în exces, în pandemie, sunt în egală măsură vinovate pentru situația actuală.
Borrell a apărat sancțiunile europene împotriva Rusiei, insistând că acestea funcționează deja, dar trebuie menținute mai mult timp. Întrebat dacă aceste sancțiuni vor mai putea fi reînnoite pe măsură ce partidele numite "de extremă dreapta" cresc în țări precum Italia ori Suedia, el a spus că nu crede că unitatea europeană se va scinda. Menționându-l pe premierul Ungariei, acesta a spus: "Îl avem deja pe Viktor Orban. A petrecut toată vara spunând că ne împușcăm în picior cu sancțiunile și trebuie să le ridicăm. Apoi se duce la Moscova să ia benzină și o primește, desigur. Dar Ungaria a aprobat întotdeauna sancțiunile". (sursa: AICI)