Germania continuă să refuze să trimită tancuri în Ucraina, dar face aranjamente pentru a ajuta, în schimb, cu alte arme


  • ACP
  • Sep 16, 2022 14:43
  • 1068
Germania continuă să refuze să trimită tancuri în Ucraina, dar face aranjamente pentru a ajuta, în schimb, cu alte arme

După ce Berlinul a susținut în mai multe rânduri că nu va oferi tancuri Ucrainei, joi a fost anunțat un acord privind un schimb de vehicule de luptă pentru infanterie cu Grecia și Ucraina, care presupune că Germania va preda în curând Greciei 40 de vehicule blindate Marder, în timp ce Grecia, la rândul ei, va trimite 40 dintre vehiculele sale blindate BMP-1, construite de sovietici, spre Ucraina.  

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a mai spus joi că țara sa va furniza Ucrainei și alte două lansatoare de rachete multiple MARS II, cu muniție aferentă de 200 de rachete care pot lovi cu precizie ținte aflate până la o distanță de 40 kilometri, iar pregătirea militarilor ucraineni pentru folosirea acestor arme ar trebui să înceapă chiar de luna aceasta. 

"Pe lângă acestea, vom trimite 50 de vehicule blindate Dingo în Ucraina", a adăugat Lambrecht, referindu-se la un vehicul blindat ușor pe care armata germană l-a folosit pe scară largă în timpul operațiunii militare a NATO în Afganistan.  

Germania a avut de făcut față mai multor valuri de critici venite din partea celor nemulțumiți de faptul că cea mai mare putere industrială a Europei nu a oferit tancuri și alt armament greu Ucrainei pentru a se apară de invazia rusă, chiar președintele Comisiei Europene spunând că ucrainenii trebuie ajutați cu tancuri grele de vreme ce au arătat că pot să își apere țara. 

"Dacă (ucrainenii - n.red.) spun că au nevoie de tancuri de luptă, atunci ar trebui să luăm asta în serios și să le livrăm", a declarat Ursula von der Leyen joi la Kiev, citată de ziarul Bild. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.