Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vorbit pentru presa din Turcia despre nevoia de îngrășăminte rusești la nivel global, "într-un moment în care asistăm la o criză a pieței îngrășămintelor".
"Facem totul și lucrăm cu Statele Unite și cu Uniunea Europeană, cât și cu alți parteneri, pentru a ne asigura că ceea ce s-a spus în repetate rânduri - că sancțiunile nu se aplică alimentelor și îngrășămintelor - se transpune în realitate și noi avem mare nevoie de îngrășămintele rusești într-un moment în care vedem o criză a pieței îngrășămintelor", a spus înaltul oficial.
Exporturile de alimente din Ucraina și Rusia au crescut de la stabilirea acordului pentru exportul cerealelor din Ucraina din 22 iulie, dar exporturile de îngrășăminte din Rusia sunt încă în scădere, în ciuda faptului că sunt acoperite de acordul de export. Iar Rusia a fost cel mai mare exportator la nivel global in 2021.
Secretarul general pentru Comerț și Dezvoltare al ONU, Rebeca Grynspan, care conduce echipa care încearcă să faciliteze accesul global nestingherit la alimente și îngrășăminte rusești, a vorbit despre îngrijorarea privind exporturile de îngrășăminte necesare pentru sezonul de plantare din emisfera nordică până în octombrie și noiembrie. Îngrășămintele au acum prețul de trei ori mai mare decât înainte de pandemia COVID-19, la începutul lui 2020, a mai spus Grynspan, adăugând că "această criză de accesibilitate pe care o avem acum va fi catastrofală dacă nu rezolvăm problema îngrășămintelor". De exemplu, a spus ea, sezonul de semănat pentru culturi noi în Africa de Vest s-a încheiat, iar plantarea a scăzut cu un procent foarte mare din cauza costurilor cu îngrășăminte.
Grynspan a explicat că există o reticență din partea sectorului privat cu privire la relația cu Rusia, pe fondul sancțiunilor americane și europene, deși ONU a oferit clarificări că alimentele și îngrășămintele nu intră în regimul de sancțiuni, astfel încât navele să le poată transporta, asigurările pot fi încheiate, băncile pot face tranzacții, iar navele pot merge în porturile europene. (sursa: AICI)