De la nuntă, direct la pușcărie! Nuntașii din Crimeea au primit arest și amenzi usturătoare pentru că au dansat pe muzică ucraineană!


De la nuntă, direct la pușcărie! Nuntașii din Crimeea au primit arest și amenzi usturătoare pentru că au dansat pe muzică ucraineană!

Mai mulți participanți la un eveniment nupțial ce a avut loc localitatea Bakhchisarai, situată în Crimeea ocupată, au fost condamnați la zile de arest și zeci de mii de ruble amendă, pentru că și-au permis să dănțuiască pe muzică populară tradițională ucraineană, și nu pe melodiile de propagandă rusească.

În data de 10 septembrie, pe rețelele de socializare a apărut un videoclip în care melodia „Călin roșu de pe câmp” a fost cântată la o nuntă în Bakhchisarai. După numai 4 zile, pe 14 septembrie, deputatul ucrainean Oleksi Goncharenko a anunțat pe canalul său de Telegram că Tribunalul districtual Bakhchysaray, controlat de Rusia, i-a adus pe organizatorii și participanții la nuntă în fața justiției, condamnându-i administrativ pentru interpretarea melodiei pe care instanța rusă a numit-o „un cântec de luptă al naționaliști ucraineni”.

În urma sentinței, proprietarul restaurant din Bakhchisarai a primit 15 zile de arest, DJul și dansatorii care au fost identificați în imagini au fost condamnați la 10 zile de pușcărie, 5 zile de arest primind și soacra mare.

Soacra mică a ”scăpat” doar cu o amendă de 40.000 de ruble (aproximativ 24.000 de grivne), 50.000 de ruble primind, pe post de amendă, și soția proprietarului unității care a găzduit recepția.

De asemenea, proprietarul restaurantului a fost forțat să își ceară scuze în mod public autorităților de ocupație și să-și arate sprijinul pentru Vladimir Putin și pentru Serghei Valerievici Aksionov, politicianul rus care, în prezent, exercită atribuțiile de prim-ministru și șef de stat al Republicii Crimeea.

În luna august, un alt tribunal din Crimeea anexată de Rusia a condamnat un DJ local la 10 zile de închisoare pentru că a difuzat un videoclip al unui cântec al rapperului ucrainean Iarmak.

Tribunalul districtual Lenin din Crimeea a declarat pe 15 august că un cetățean rus din orașul Șciolkine a fost condamnat la 10 zile de închisoare pentru că a difuzat într-o cafenea locală clipul melodiei „Câmpul sălbatic”, despre care a spus că conține „simbolurile naziste ale regimentului Azov, interzis în Rusia”.

Bărbatul care a fost identificat ca DJ în cafenea a recunoscut că un client i-a cerut să pună videoclipul în cauză. Anterior, presa locală a prezentat un videoclip în care un bărbat care s-a prezentat ca fiind Dmitri Gent a declarat că el a cerut clipul. O altă înregistrare video realizată de mass-media l-a arătat pe DJ, care s-a identificat drept Iuri Radionov, spunând că nu a văzut niciodată videoclipul și că nu avea nicio idee despre conținutul acestuia înainte de a-l pune la cererea clientului.

Astfel de abuzuri sunt frecvente în Crimeea ocupată din 2014, anul alipirii cu forța la Federația Rusă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.