Cel mai mare grup de opoziție din Polonia cere PiS să solicite despăgubiri de război și Rusiei, nu doar Germaniei


Cel mai mare grup de opoziție din Polonia cere PiS să solicite despăgubiri de război și Rusiei, nu doar Germaniei

Cel mai mare grup de opoziție din Polonia a răspuns planurilor Guvernului de la Varșovia de a solicita reparații de război din partea Germaniei, cerând Executivului să urmărească concretizarea aceluiași obiectiv în cazul Rusiei ca succesor al Uniunii Sovietice, care a invadat Polonia împreună cu Germania nazistă în 1939.

"Dacă vorbim de soluționarea nemulțumirilor și a daunelor de război, trebuie să vorbim despre cei care au dus la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, adică Germania fascistă și Uniunea Sovietică comunistă", a spus Borys Budka, parlamentar al Coaliției Civice. 

El a reliefat faptul că, în baza Pactului Molotov-Ribbentrop, Berlinul și Moscova au convenit să împartă Polonia între ele, plan care a fost pus în aplicare când Germania a invadat din vest pe 1 septembrie 1939 și Uniunea Sovietică din est pe 17 septembrie.

"De aceea, vrem să menționăm Rusia ca actor responsabil pentru cel de-al Doilea Război Mondial în această rezoluție prin care se cer despăgubiri", a declarat Budka pentru Agenția de Presă Poloneză (PAP).

Ca urmare a ocupației sovietice, cel puțin zeci de mii de cetățeni polonezi au fost uciși – inclusiv 22.000 de ofițeri militari și intelectuali în timpul masacrelor de la Katyn – în timp ce sute de mii au fost închiși sau deportați în Siberia.

KO intenționează să prezinte în Parlament o rezoluție prin care solicită reparații atât din partea Germaniei, cât și a Rusiei. Dacă acest lucru nu este acceptat, va încerca să adauge amendamentele în cauză referitoare la Rusia la o rezoluție a partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS) care solicită reparații din partea Germaniei.

Rezoluția KO, al cărei text a fost publicat de Dziennik Gazeta Prawna, cere Germaniei și Rusiei "să accepte fără echivoc responsabilitatea politică, istorică, juridică și financiară pentru consecințele declanșării celui de-al Doilea Război Mondial de către al Treilea Reich german și URSS".

Rezoluția mai atrage atenția că "Germania și URSS, aliate la acea vreme" se fac vinovate de "ocupația, genocidul sistematic și deportările în masă ale cetățenilor polonezi", inclusiv "masacrul de la Katyn, care a avut caracter de genocid".

"Polonia nu a primit niciodată despăgubiri pentru enormitatea prejudiciului cauzat cetățenilor polonezi de al Treilea Reich german și de URSS", conchide textul rezoluției. 

Dezbaterea a fost declanșată pe 1 septembrie, atunci când personalități de rang înalt din PiS – inclusiv președintele partidului Jarosław Kaczyński și prim-ministrul Mateusz Morawiecki – au anunțat că Polonia va cere reparații de la Germania pentru daune de război estimate la 1,3 trilioane de dolari.

Premierul polonez a mai precizat că va transmite "în curând" Germaniei o notă diplomatică cu privire la această problemă, Guvernul de la Varșovia sperând prin această cale că va deschide negocierile.

În timp ce PiS a cerut în mod repetat reparații din partea Germaniei, în 2020 Kaczyński a spus că Rusia "ar trebui să plătească la rândul ei" pentru daunele cauzate de invazia și ocupația sovietică.

Ca răspuns la aceste remarci, ambasadorul Rusiei la Varșovia a susținut că, de fapt, Polonia "are o datorie neplătită față de Rusia", la fel și alte țări din fosta Uniune Sovietică, pentru că le-a "eliberat" de Germania nazistă.

Conform narațiunii istorice ruse oficiale promovate de Vladimir Putin, Uniunea Sovietică nu a invadat Polonia în 1939. Entitățile statale rusești au încercat, de asemenea, să nege sau să minimizeze crimele sovietice împotriva polonezilor, cum ar fi masacrele de la Katyn. (sursa: Notes from Poland)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.