Motivele care ar sta în spatele deciziei Kremlinului de a recunoaște înfrângerea suferită în Harkiv


Motivele care ar sta în spatele deciziei Kremlinului de a recunoaște înfrângerea suferită în Harkiv

Centrul de Combatere a Dezinformării din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a trecut în revistă motivele pentru care Kremlinul a recunoscut retragerea forțelor sale din regiunea Harkiv.

"La început, Kremlinul a descris eșecul Rusiei de la Harkiv drept un 'gest de bunăvoință' și o 'retragere organizată a trupelor ruse din regiunea Harkiv în regiunea Donețk', în același mod în care a mușamalizat înfrângerile precedente. Dar de data aceasta, autoritățile s-au confruntat masiv cu critici din partea tuturor straturilor populației ruse, inclusiv din partea opoziției", au zis oficialii ucraineni. 

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA a analizat posibilele motive care au stat la baza recunoașterii în mod transparent de către Rusia, pentru prima dată de când a invadat Ucraina, a unei înfrângeri militare. Experții ISW consideră că Putin este forțat să accepte înfrângerea, demonstrând vizibilitatea publică a disensiunilor existente între Kremlin și Ministerul Apărării.

"În același timp, oficialii de la Kremlin și propagandiștii din mass-media de stat se concentrează pe atenuarea criticilor adresate lui Putin pentru eșecul devastator și pe aruncarea vineri pentru pierderea aproape a întregului teritoriu al regiunii Harkiv, pe care o ocupase anterior, pe comandamentul militar și, aparent, pe consilierii militari insuficient informați din anturajul dictatorului", a subliniat Centrul de Combatere a Dezinformării.

Ministerul Apărării al Rusiei încearcă în tot acest timp să convingă publicul intern că retragerea trupelor ruse din zona Izyum-Balaklya a fost o "fentă". (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.