General american: Războiul din Ucraina va "destrăma" Rusia modernă! Avertismentul lansat despre planul pe termen lung al regimului Putin: De aceea Rusia trebuie să fie "zdrobită acum"!


General american: Războiul din Ucraina va "destrăma" Rusia modernă! Avertismentul lansat despre planul pe termen lung al regimului Putin: De aceea Rusia trebuie să fie "zdrobită acum"!

Războiul în curs din Ucraina și consecințele acestuia ar putea duce la sfârșitul Rusiei moderne așa cum o cunoaște lumea, potrivit unui general american în rezervă. 

Vorbind pentru Newsweek, generalul Ben Hodges, care a fost comandantul Armatei SUA în Europa, a subliniat importanța de a fi pregătiți pentru potențiala "destrămare" a Rusiei așa "cum arată ea astăzi".

Hodges a enumerat patru factori despre care, a precizat el, îl determină să creadă că o astfel de destrămare este fezabilă: expunerea armatei Rusiei ca fiind "coruptă" și nu chiar atât de eficientă pe cât era considerată, problemele pentru sectorul energetic și industria de apărare - aceste sectoare fiind extrem de importante din punct de vedere economic pentru Rusia -, scăderea populației ruse, respectiv "corupția generalizată" care va deveni inacceptabilă pentru civilii ruși care plătesc prețul pentru sancțiunile impuse la nivel internațional ca răspuns la invazia rusească asupra Ucrainei. 

"Combinația dintre pierderile suferite pe câmpul de luptă și impactul sancțiunilor asupra Rusiei va face foarte dificilă pentru Kremlin gestionarea situației", a spus acesta.

Când președintele rus Vladimir Putin și-a lansat atacul la scară largă asupra Ucrainei pe 24 februarie, unii se așteptau să vadă o victorie rapidă a Rusiei în câteva zile. Dar rezistența acerbă ucraineană a subminat așteptările unora cu privire la modul în care se va desfășura conflictul, ceea ce a dus la prăbușirea imaginii Rusiei ca putere militară superioară. Războiul la scară largă se desfășoară acum de mai bine de șase luni și a marcat duminică cea de-a 200-a zi, o perioadă în care țările occidentale au criticat vehement ceea ce Putin descrie ca fiind "operațiunea sa militară specială" și au impus sancțiuni fără precedent asupra Rusiei.

Hodges a spus că Statul Major al Forțelor Armate ale Rusiei a înregistrat "rezultate dezastruoase" din cauza a patru calcule greșite pe care le-au făcut la intrarea în Ucraina. În primul rând, Kremlinul credea că are un avantaj de forță, iar în al doilea rând oficialii ruși considerau că Ucraina ar putea fi izolată de sprijinul terților, a explicat Hodges. 

Rusia se confruntă cu o lipsă de personal care să fie angrenat în luptă și a desfășurat o campanie de recrutare, oferind inclusiv stimulente pentru a compensa deficitul. Între timp, Ucraina a primit asistență din partea mai multor țări NATO, inclusiv SUA, care săptămâna trecută au anunțat pentru Ucraina cel mai nou pachet de asistență de securitate, în cuantum de 675 de milioane de dolari.

Celelalte două calcule greșite ale Rusiei sunt că ea credea că "beneficiul distrugerii Ucrainei ar merita orice sacrificii", cum ar fi sancțiunile, respectiv că va primi bonusul suplimentar de a putea "sparge" NATO, potrivit lui Hodges.

"Toate cele patru calcule au fost greșite în mod evident", a zis Hodges. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut în iunie, în timp ce discuta cu presa de stat rusă, că situația economică a țării în timpul războiului "nu a fost ușoară". Între timp, NATO a sprijinit Ucraina și, mai mult decât atât, va deveni mai puternică pe măsură ce Suedia și Finlanda sunt din ce în ce mai aproape de aderare.

Hodges a precizat că Rusia are patru noi obiective strategice în acest război: reorganizarea astfel încât să poată oferi aparența unei victorii și de a ieși ulterior din această situație în care a intrat, să-și repare economia tulburată și să găsească noi piețe, să asigure supraviețuirea regimului său și să revină la nivelul de putere de dinainte de război.

"Ei presupun că ne vom pierde interesul în următorii câțiva ani, așa că vor plănui să reia totul de unde au rămas", a spus Hodges și a adăugat că acest lucru subliniază importanța ca Rusia să fie "zdrobită acum", pentru a nu mai avea posibilitatea de a întreprinde noi acțiuni agresive. 

Întrebat dacă Putin se va mai afla la putere pe viitor, Hodges a răspuns că este "greu de prezis".

"Și-a petrecut ultimii 20 de ani consolidându-și rezistența pentru a face față unei lovituri lovitură de stat și, deși nu o exclud, încă nu văd începutul unei decizii interne de a-l îndepărta", a spus Hodges. 

Anul trecut, Putin a semnat o lege care l-ar putea menține la putere până în 2036. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, Putin va deține funcția timp de 24 de ani consecutiv. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.