Jurnalist japonez: "Rusia a pierdut războiul! China va deveni următorul inamic comun al tuturor oamenilor!"


Jurnalist japonez: "Rusia a pierdut războiul! China va deveni următorul inamic comun al tuturor oamenilor!"

Pe fondul contraofensivei eficiente a forțelor ucrainene împotriva hoardelor Kremlinului, un jurnalist japonez stabilit în Taiwan a scris că Rusia "a pierdut războiul", iar China va deveni următorul "inamic comun al tuturor oamenilor".

În urma câștigurilor spectaculoase obținute în weekend de forțele ucrainene în regiunea Harkiv, Yaita Akio, șeful Biroului din Taipei al publicației Sankei Shimbun, a scris luni, pe pagina sa de Facebook, că în istoria războiului dintre Est și Vest, când o forță invadatoare a suferit un contraatac cuprinzător și a fost pusă pe fugă, "practic nu există nicio șansă de a-și reveni". Yaita a subliniat că, deși Rusia mai dispune de sute de mii de trupe care ar putea fi mobilizate, după mai bine de jumătate de an de lupte, armele sale ofensive precum rachetele, tancurile și dronele au fost puternic epuizate.

Prin urmare, Yaita a concluzionat că, "practic, Rusia a pierdut războiul", chiar dacă s-ar mai putea desfășura câteva luni de luptă.

Jurnalistul a prezis că înfrângerea Rusiei va aduce o nouă ordine mondială în viitor. În primul rând, el a afirmat că Europa va avea parte de pace pentru prima dată din 1946, deoarece nu se va mai confrunta, timp de cel puțin 20 de ani, cu amenințarea că "gigantul sovietic sau rusesc" se poate extinde spre vest. 

În al doilea rând, Yaita a declarat că președintele Chinei, Xi Jinping, a făcut calcule greșite și "a făcut pariuri greșite în acest război", chestiuni pentru care "va plăti un preț considerabil". În plus, Yaita a precizat că "acțiunile perverse" ale Chinei în Hong Kong, Xinjiang și Taiwan au fost unanim condamnate de comunitatea internațională și că este probabil să devină următorul "inamic comun al tuturor oamenilor" după declinul Rusiei.

De asemenea, Yaita și-a exprimat convingerea că diplomația războinică a Beijingului din ultimii câțiva ani a făcut comunitatea internațională mai precaută față de China. El a sugerat că, inclusiv în condițiile în care China va dori să restabilească relațiile cu țările europene și cu SUA, va fi dificil să le recâștige încrederea.

Mai mult, Yaita a remarcat că economia internă a Chinei și-a pierdut treptat din vitalitate în ultimii ani, iar practica sa de diplomație a datoriilor are randamente în scădere în comunitatea internațională.

Yaita a concluzionat că războiul ruso-ucrainean se va încheia cu "înfrângerea agresorilor, ceea ce este desigur un lucru bun pentru Taiwan". El a prezis că, în viitor, comunitatea internațională se va concentra mai mult pe securitatea strâmtorii Taiwan. (sursa: Taiwan News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.